'Meta hangt recordboete EU van 2 miljard boven het hoofd'
Privacyschending bij volgen voor reclames

'Meta hangt recordboete EU van 2 miljard boven het hoofd'

05-12-2022 11:02 Laatste update: 11:02

Meta hangt een recordboete van ruim 2 miljard euro boven het hoofd. Aanleiding is een verkeerde omgang met data van Europese gebruikers van Facebook, Instagram en WhatsApp.

Het Europees Comité voor gegevensbescherming hakt vandaag de knoop door wat betreft maatregelen tegen Meta, meldt Politico. Later deze maand maakt de Ierse privacywaakhond DPC dan nog een definitieve beslissing. Op dat moment worden ook pas alle details duidelijk, waaronder het boetebedrag.

3 miljard euro apart gezet

Meta zou echter al rekening houden met een boete van ruim 2 miljard euro. Ierse documenten van Meta wijzen erop dat Meta 3 miljard euro apart heeft gezet voor privacygerelateerde boetes in 2022 en 2023.

Dit jaar was het inderdaad ook al raak voor Meta. In september kreeg Instagram een boete van 405 miljoen euro voor het schenden van de privacy van kinderen. En Facebook kreeg die maand nog eens een boete van 265 miljoen euro om het lekken van data van gebruikers. De Franse toezichthouder deed daad nog eens 60 miljoen euro bovenop.

Bom onder bedrijfsmodel

De recordboetes zouden een klap zijn voor Meta, dat al enorm moet bezuinigen. Vorige maand kregen 11.000 medewerkers van Meta te horen dat ze worden ontslagen. Maar de beslissing van Europa kan ook een bom onder het hele bedrijfsmodel van Meta leggen. De vraag is namelijk of het bedrijf wel gegevens van gebruikers mag verwerken in het kader van advertenties.

Meta verdient geld door zijn gebruikers te volgen, te leren kennen en daarmee gepersonaliseerde advertenties te tonen. Die methode kreeg al een knauw toen Apple besloot om gebruikers voortaan eerst om toestemming te vragen bij zulke volg-modellen. En nu volgt dus mogelijk nog verdere inperking, die voortkomt uit klachten van de beruchte Oostenrijkse activist Max Schrems.

Effectieve activist

Schrems weet al jaren met succes de grote techbedrijven terug te fluiten. Hij leest daarvoor de Europese regels tot in detail, en dient vervolgens klachten in. Vaak blijkt dan dat de techbedrijven inderdaad een bepaalde regeling in bijvoorbeeld de Europese privacywet AVG hebben geschonden.

De verschillende Europese privacywaakhonden hebben nog wel onenigheid over stappen tegen Meta. De Ierse waakhond vindt een "contract" tussen Meta en zijn gebruikers voldoende, maar bijvoorbeeld de Noorse waakhond ziet dat niet zitten. Volgens Politico staan veel andere EU-landen er net als Noorwegen strenger in. Ierland krijgt soms het verwijt te coulant te zijn naar de Amerikaanse techreuzen – de Ierse economie is steeds afhankelijker van alle dependances die de techreuzen in en om Dublin hebben.

Deze EU-wetten gaan je digitale leven veranderen: