'Intel stelt bouw grote chipfabrieken in Duitsland uit'
Chipproductie in EU

'Intel stelt bouw grote chipfabrieken in Duitsland uit'

19-12-2022 09:08 Laatste update: 09:17

De Amerikaanse chipfabrikant Intel stelt de bouw van twee nieuwe chipfabrieken bij de Duitse stad Maagdenburg uit. De bouw zou eigenlijk medio 2023 moeten beginnen.

Dat meldde de lokale krant Volksstimme. Met de bouw van de twee chipfabrieken was een bedrag van 17 miljard euro gemoeid.

Volgens Volksstimme zijn de kosten inmiddels gestegen naar 20 miljard euro. Intel wil daarom meer financiële steun van de Duitse overheid voor de bouw van de fabrieken. Tot nu toe heeft Duitsland 6,8 miljard euro aan subsidies toegezegd. Intel zou inmiddels geen harde datum voor de bouw van de faciliteiten meer hebben.

Veel veranderd

In een verklaring zegt Intel dat er veel is veranderd sinds de aankondiging van de bouw in maart. Het bedrijf wijst onder meer op de toenemende geopolitieke spanningen, de hoge inflatie en de dalende vraag naar chips. Intel zegt de situatie in de gaten te houden en de investeringen af te stemmen op de marktontwikkelingen.

Grote chipambities EU

Bij de keuze van de locatie van de nieuwe chipfabrieken was Nederland eerder ook 'onderdeel van het proces', maar ons land viel uiteindelijk af.   

De Europese Unie wil in 2030 een vijfde van alle chips in de wereld te produceren, om zo minder afhankelijk te zijn van Aziatische leveranciers. Zowel de Amerikaanse regering als de Chinese overheid steken elk tientallen miljarden in het stimuleren van de chipproductie in eigen land.

Luister ook: