Malaise bij techreus Xiaomi: drie topmannen stappen op
Verkoop hard gedaald

Malaise bij techreus Xiaomi: drie topmannen stappen op

26-12-2022 20:47 Laatste update: 20:47

Bij deze Chinese techreus Xiaomi vertrekken drie topmannen, onder wie president Wang Xiang. Aanleiding voor het opstappen zijn de problemen waar de fabrikant mee kampt, waaronder een forse daling van het aantal verkochte smartphones.

De misère bij Xiaomi, een van de grootste fabrikanten van smartphones en smart home-gadgets, heeft geleid tot het vertrek van drie topmanagers. Dat meldt de Financial Times (FT).

President Wang Xiang wordt vervangen door Lu Weibing, die de afgelopen jaren bij Xiaomi leiding gaf aan het submerk Redmi. Ook twee mede-oprichters vertrekken uit de dagelijkse leiding van het bedrijf. Een van hen schreef in een interne brief dat Xiaomi 'momenteel met veel moeilijkheden wordt geconfronteerd'.

Verkoop ingestort

Drie kwartalen op rij daalden de omzet en winst bij Xiaomi. Het bedrijf heeft onder andere veel last heeft van de ingezakte vraag naar smartphones. Ook ondervond het bedrijf hinder van de Chinese coronamaatregelen en de verslechterde economie in het thuisland. Daardoor geven Chinese consumenten minder uit.

"De resultaten over het vierde kwartaal zouden slechter kunnen zijn dan verwacht", zegt analist Li Chengdong van het Chinese adviesbureau Dolphin tegen de FT. In het derde kwartaal daalde de nettowinst al met 60 procent. De omzet uit smartphones, het grootste deel van Xiaomi's omzet, daalde met 11 procent op jaarbasis. 

Ook andere telefoonfabrikanten zien de verkoop in China kelderen. In de maand oktober daalde de verkoop van smartphones in het land zelfs met 27 procent op jaarbasis.

Ontslagronde

Vorige week kwam naar buiten dat Xiaomi bij een ontslagronde enkele duizenden medewerkers heeft ontslagen. Een woordvoerder van Xiaomi sprak van een 'routinematige personeelsoptimalisatie en organisatorische stroomlijning'. In China worden ontslagrondes vaak uitgevoerd onder het mom van 'bedrijfsoptimalisatie' om controle door toezichthouders te ontlopen. Het bedrijf had in september ruim 35 duizend werknemers, van wie 32 duizend in China.

Xiaomi is niet de enige Chinese techreus die in zwaar weer verkeert. Ook Tencent voerde recent een grote ontslagronde door en Tencent-CEO Pony Ma zinspeelde al op het schrappen van slecht presterende bedrijfstakken.

Achterstand op Samsung en Apple

Op de wereldwijde smartphonemarkt is Xiaomi de nummer drie, achter Samsung en Apple. In China heeft het bedrijf ook steeds meer last van de concurrentie van andere Chinese merken, waaronder Vivo en Honor. Daardoor is Xiaomi in China nog maar het vijfde merk qua marktaandeel. 

Onlangs onthulde Xiaomi nog zijn nieuwe Xiaomi 13-smartphones, die in de loop van 2023 ook in Europa op de markt komen.

Elektrische auto's

Vorig jaar stak Xiaomi nog zo'n 1,2 miljard euro in de ontwikkeling van elektrische auto’s. In totaal zou het bedrijf de komende jaren voor 8,5 miljard willen investeren in elektrische voertuigen. De eerste auto van het merk zou in 2024 op de markt moeten komen, maar of die planning nog haalbaar is, is niet duidelijk.

Luister ook onze podcast: