Voor alle smartphones

Usb-c-oplader voor smartphones vanaf 28 december 2024 verplicht

© Unsplash

eu europa usb-c deadline smartphone iPhone 28 december 2024
8 december 2022 om 14:29
Laatste update: 8 december 2022 om 14:59

De definitieve deadline voor de Europese usb-c-eis is vastgesteld op 28 december 2024. Op dat moment moeten alle verkochte smartphones en andere gadgets in de EU via usb-c opgeladen kunnen worden.

Europa was het in oktober al eens over de invoering van de eis. Nu is de wetgeving gepubliceerd in het officiële publicatieblad van de Europese Unie en daarmee formeel bindend. Over 20 dagen treedt de wet in werking, waarna de EU-lidstaten maximaal 24 maanden hebben om de eisen op te nemen in nationale wetgeving.

Er is tien jaar vergaderd om tot deze regels te komen. Het doel is om de grote hoeveelheid elektronisch afval te verminderen, door te eisen dat zoveel mogelijk apparaten met dezelfde oplader geladen kunnen worden. Dat mag per 28 december 2024 dus alleen maar usb-c zijn in tablets, koptelefoons, oordoppen, e-readers, draagbare speakers, handheld spelcomputers, digitale camera’s, muizen, toetsenborden en meer.

Grootste omwenteling voor Apple

De eis slaat op apparaten die over twee jaar in de winkel liggen, en dus zullen fabrikanten er vermoedelijk eerder al op inspelen. Het zou immers niet slim zijn om nu nog apparaten te maken die over twee jaar niet meer verkocht mogen worden in de hele EU.

De wet heeft de grootste gevolgen voor Apple. Dat bedrijf kwam jaren voor de introductie van usb-c al met zijn eigen, vergelijkbare Lightning-aansluiting. Die poort is nog steeds standaard op elke iPhone, en op accessoires zoals AirPods. Apple zal toekomstige versies van die producten de komende moeten voorzien van usb-c-aansluitingen.

Apple 'heeft geen keus'

Een topman van Apple zei eind oktober al dat het bedrijf "geen keus" heeft en dus mee zal doen aan de EU-eisen. Vermoedelijk krijgen nieuwe iPhones al vanaf volgend jaar een usb-c-aansluiting, omdat die telefoons vaak zeker twee jaar verkocht worden. Veel andere Apple-apparatuur zoals iPads en MacBooks zijn inmiddels allemaal voorzien van usb-c-aansluitingen.

Laptops hoeven officieel pas per april 2026 ondersteuning voor usb-c-laden te hebben. En apparaten die alleen draadloos opgeladen worden, hoeven niet aan de usb-c-eis te voldoen. Het gaat dan bijvoorbeeld om slimme horloges.