Bright 25: De groei van Nederlandse podcasts
Bright 25 van 2022

Bright 25: De groei van Nederlandse podcasts

02-01-2023 15:03 Laatste update: 15:03

Met de Bright 25 blikken we terug op het tech-jaar. Op nummer 4 staan podcasts, want het was een bijzonder goed jaar voor de Nederlandse podcast.

De luistercijfers van podcasts in Nederland stegen in 2022 flink door. Inmiddels luistert de helft van de Nederlanders wel eens naar een podcast. En dat doen ze vooral op hun smartphone, met Apple Podcasts en Spotify als de twee populairste podcast-apps. Ook het aanbod blijft toenemen: Nederland telt al 18.000 podcasts.

Afgelopen jaar verschenen er opvallend veel goede documentaire-podcasts, zoals Jong en Vast, Grijs gebied, Dit kan geen toeval zijn en De gestolen schilderijen van Jopie Huisman, om er een paar te noemen. Ook bleken dagelijkse opinie-podcasts over nieuws en sport erg populair. 

Podimo

Bovendien ging in april de abonnementsdienst Podimo, een soort Netflix voor podcasts, in Nederland van start met een aanbod met exclusieve podcasts. Of genoeg Nederlanders bereid zijn om 5 euro per maand te betalen voor die podcasts is nog maar de vraag. 

Veel Nederlanders luisteren trouwens het liefst in hun eigen taal: 53 procent van de podcastluisteraars zegt nooit naar Engelstalige podcasts te luisteren. Een op de vijf doet dat wel regelmatig.

Luister ook onze top 10 van tech-jaar 2022: