© Lightyear

Bright 25: de Nederlandse zonneauto Lightyear

De eerste Lightyear 0 rolde in november 2022 van de band.

Bright 25 van 2022

Bright 25: de Nederlandse zonneauto Lightyear

02-01-2023 12:03 Laatste update: 12:03

Met de Bright 25 blikken we terug op het tech-jaar 2022. Op nummer 5 staat 'Neerlands trots': de eerste zonneauto van Lightyear.

Rijden op zonne-energie was jarenlang een droom. Ook die van Nederlandse studenten die met hun experimentele zonnewagens tegen andere studententeams raceten. Maar een groep Eindhovense studenten maakte de droom werkelijkheid met hun bedrijf Lightyear.

In november bracht Lightyear de eerste zonne-auto voor consumenten op de markt. De Lightyear 0 heeft zonnepanelen in het dak, waardoor hij minder vaak aan de oplader hoeft.

En het is ook de meest aerodynamische auto. Kortom: een stukje 'Hollands glorie', hoewel de zonneauto's worden geproduceerd in een fabriek in Finland.

De eerste versie van de zonneauto is nog erg duur (250.000 euro), maar de opvolger Lightyear 2 moet zo’n 30.000 euro gaan kosten.

Het ontwerp van de aanstaande vijfzitter Lightyear 2 is later deze week al te zien op de grootste techbeurs ter wereld, de CES in Las Vegas. Het doel is om ook de betaalbare versie net zo aerodynamisch te maken.

De Nederlanders zijn concurrerende solar cars voorlopig te snel af. Lightyear kan zomaar eens een zonnige toekomst tegemoet gaan.

Luister ook ons interview met Annemiek Koers, hoofd aerodynamica bij Lightyear.

Onze top 10 van tech-jaar 2022:

Kijk ook onze eerste indruk van de Lightyear 0