Rijden op zonne-energie

Leasebedrijf wil 10.000 Lightyear-zonneauto's kopen

lightyear zonneauto zonnepanelen elektrische auto lease leasen
16 januari 2023 om 13:49
Laatste update: 16 januari 2023 om 13:49

De grote leasemaatschappij Arval wil 10.000 zonneauto's van de Helmondse fabrikant Lightyear afnemen. Arval heeft een grote pre-order geplaatst voor de Lightyear 2, de goedkopere auto met ingebouwde zonnepanelen van het Nederlandse bedrijf.

De pre-order van Arval volgt nadat eerder ook al LeasePlan, Athlon en MyWheels grote bestellingen voor de Lightyear 2 hadden gedaan. In totaal heeft het Helmondse bedrijf al voor 21.000 zonneauto's bestellingen binnen van bedrijven, samen goed voor een omzet van zo'n 840 miljoen euro. 

"De technologie van Lightyear is bewezen, betaalbaar, milieuvriendelijk en vormt een geweldige aanvulling op ons wagenpark", zegt Arval-ceo Alain van Groenendael. Het leasebedrijf wil in 2025 zo'n 700.000 elektrische auto's leasen, ongeveer de helft van zijn totale aantal leaseauto's. "De Lightyear 2-auto’s gaan ons helpen dat doel te bereiken."

De productie van de Lightyear 2 moet eind 2025 van start gaan. In november rolde Lightyears eerste zonneauto, de dure Lightyear 0, al van de band. Daarmee bracht het Nederlandse bedrijf als eerste een zonneauto voor consumenten op de markt. "Arval speelt een cruciale rol als leasemaatschappij om onze technologie voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar te maken", zegt Lightyear-ceo Lex Hoefsloot.

Minder dan 40.000 euro

Op de techbeurs CES in Las Vegas gaf Lightyear begin deze maand al een voorproefje van de Lightyear 2 en werd de wachtlijst voor consumenten geopend. De nieuwe zonneauto wordt veel goedkoper dan de eerste Lightyear 0, die 250.000 euro kost. De Lightyear 2 moet 'minder dan 40.000 euro' gaan kosten. 

Dankzij de zonnecellen op het dak zijn hoeft de auto veel minder vaak aan de lader, zegt de fabrikant. De actieradius van de Lightyear 2 wordt ruim 800 kilometer. De huidige Lightyear 0 is volgens de Nederlanders de meest aerodynamische auto die momenteel te koop is.

Luister ons interview met Lightyear:

Eerste indruk: Lightyear 0