Techbeurs CES 2023

Samsung onthult scherm dat kan uitschuiven én uitvouwen

© Samsung

samsung oled scherm opvouwen oprollen uitschuiven uitvouwen ces 2022
3 januari 2023 om 12:59
Laatste update: 3 januari 2023 om 13:00

Samsung heeft een nieuwe schermtechniek laten zien waardoor een beeldscherm zowel gevouwen als uitgeschoven kan worden. Een compact scherm kan zo worden uitgeklapt en geschoven tot een groter beeldscherm.

Samsung onthult het 'Flex Hybrid'-scherm als 'de toekomst van slimme mobiele apparaten'. Flex Hybrid wordt getoond tijdens de grote techbeurs CES en is een oled-scherm waarbij twee eigenschappen van die technologie worden gecombineerd. Er bestaan al vouwtelefoons van allerlei merken, waaronder Samsung, en er zijn ook telefoons die het scherm 'inschuiven' door het op te rollen.

Samsung pakt die twee eigenschappen nu samen in één scherm. Als het apparaat wordt opengeklapt, komt een 10,5-inch scherm tevoorschijn met een beeldverhouding van 4:3. Schuif het rechterdeel uit, en het scherm groeit naar 12,4-inch met een beeldverhouding van 16:10.

Het scherm is aan de rechterkant wat dikker, omdat het uitschuifbare deel van het scherm in wordt bewaard. Samsung meldt niet hoe groot het apparaat in dichtgevouwen toestand is, maar dat zal neerkomen op ruim 10 centimeter: de helft van de breedte van het scherm.

Uitschuifbaar tweede scherm

Samsung toont tijdens de CES nog een uitschuifbaar scherm, dat vorig jaar al werd onthuld. Het Flex Slidable-prototype is er in twee uitvoeringen, die beide uitschuifbaar zijn. Het Flex Slidable Solo-scherm schuift aan één kant uit, Flex Slidable Dueo kan aan beide kanten worden uitgeschoven. Het 13- tot 14-inch scherm kan worden uitschoven tot 17,3 inch.

QD-OLED

Verder stelt Samsung dat het zijn oled-tv's met QD-technologie verder heeft verbeterd ten opzichte van de modellen van vorig jaar. Toen kwam Samsung voor het eerst met een eigen oled-tv, nadat rivaal LG dat segment jarenlang domineerde. De nieuwe QD-OLED van Samsung is volgens het bedrijf in staat tot een piekhelderheid van ruim 2000 nits, de meeteenheid voor helderheid.

Daarmee heeft Samsung een vergelijkbare claim als LG, die met zijn nieuwe oled-tv's ook een soortgelijke piekhelderheid zou bereiken. De nieuwe oled-tv's van de Zuid-Koreaanse concurrenten verschijnen allebei in de loop van het voorjaar: pas dan zal blijken hoe de schermen presteren.

Luister ook de Bright Podcast:

<iframe allow="autoplay *; encrypted-media *; fullscreen *; clipboard-write" frameBorder="0" height="175" style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;background:transparent" sandbox="allow-forms allow-popups allow-same-origin allow-scripts allow-storage-access-by-user-activation allow-top-navigation-by-user-activation"></iframe>