samsung kopen gadgets smartphone tablet smart
Tech-malaise

Verkoop gadgets ingestort: historische winstdaling Samsung

6 januari 2023 om 11:13
Laatste update: 6 januari 2023 om 11:46

De winst van Samsung is afgelopen kwartaal het sterkst gedaald in meer dan tien jaar tijd. Door de economische neergang kochten consumenten veel minder gadgets dan was verwacht.

De winst van Samsung daalde in het vierde kwartaal met 69 procent op jaarbasis, tot omgerekend 3,2 miljard euro. Dat was volgens het Zuid-Koreaanse bedrijf 'ver onder de marktverwachtingen'.

De techfabrikant wijt de winstdaling aan de macro-economische neergang, die wordt versterkt doordat centrale banken de rentes aan het opvoeren zijn. Het gaat nog om voorlopige kwartaalresultaten. De definitieve cijfers volgen pas eind deze maand.

Minder smartphones

Samsung zegt dat het bij de verkoop van zijn smartphones kampt met 'een zwakke vraag'. De Zuid-Koreaanse fabrikant komt naar verluidt volgende maand met zijn nieuwe high-end smartphone Galaxy S23.

Voor Samsung is dit het tweede kwartaal met een forse winstdaling. In het derde kwartaal nam de winst ook al met ruim 31 procent af. Komend kwartaal verwachten analisten opnieuw een daling. 

Geheugenchips

In de laatste paar jaar profiteerde Samsung nog van de grote vraag naar elektronica die ontstond tijdens de coronapandemie. Toen mensen door lockdowns thuis zaten, kochten ze bijvoorbeeld veel meer computers, tablets, smartphones en smart home-gadgets.  

Samsung is ook een van de grootste producenten van geheugenchips voor andere bedrijven. Het Zuid-Koreaanse bedrijf verhoogde de productie daarvan tot recordniveau, maar ook de vraag naar die chips is flink gedaald. Samsung heeft recent de prijzen van de geheugenchips verlaagd.

Xiaomi

Ook andere gadgetfabrikanten hebben last van de economische neergang. Bij het Chinese Xiaomi daalde drie kwartalen op rij de omzet en de winst, waarna een grote ontslagronde volgde en meerdere topmannen zijn opgestapt.

De nieuwe vouwtelefoons van Samsung:

Luister ook: