Sony en Honda tonen hun elektrische auto: de Afeela
Elektrische auto's

Sony en Honda tonen hun elektrische auto: de Afeela

05-01-2023 11:59 Laatste update: 20:33

Afeela is de naam van de elektrische auto die Sony en Honda samen op de markt gaan brengen. Op de techbeurs CES onthulden de bedrijven het prototype van de elektrische sedan, waarop de productieversie wordt gebaseerd.

Sony presenteerde begin vorig jaar al een nieuwe elektrische conceptcar en vervolgens ging het bedrijf een samenwerking met Honda aan. De twee Japanse bedrijven werken samen bij ontwerp en technologie van de nieuwe auto's en Honda neemt dan de productie op zich. Op de techbeurs CES in Las Vegas hebben de Japanse bedrijven nu hun eerste auto laten zien: de Afeela.

De nieuwe merknaam is gekozen vanwege het woord 'feel', omdat gevoel volgens Sony en Honda 'centraal staat' bij de beleving van vervoer. "Mensen voelen mobiliteit en mobiliteit 'voelt' de mens en de omgeving met behulp van sensoren en technieken."

Opvallend is dat voorop de auto een schermbalk zit, de 'Media Bar' genoemd, die met teksten en licht 'interactieve communicatie met omstanders' mogelijk maakt.

De auto heeft vijf zitplaatsen, 21 inch-wielen en vierwielaandrijving. Het prototype is 4,9 meter lang en heeft een wielbasis van 3 meter, wat vergelijkbaar is met de Tesla Model S en de Mercedes EQE.

Sensoren

De elektrische sedan heeft 45 sensoren, waaronder camera's en een radar. Chipfabrikant Qualcomm levert de chips, die onder meer mogelijk maken dat de auto via 5G software-updates kan ontvangen. 

De Afeela krijgt rijassistentie-functies met autonoom rijden van niveau 2 binnen steden en van niveau 3 in 'beperkte omstandigheden'. Bij niveau 2 moet de bestuurder altijd zijn handen aan het stuur houden en opletten, bij niveau 3 moet hij reageren op verzoeken om in te grijpen.  

Fortnite-maker Epic Games is betrokken bij de entertainmentfuncties in de Afeela. Sony en Honda willen in de auto de echte en de virtuele wereld 'naadloos integreren', waarbij ze denken aan toepassingen van de metaverse. De auto krijgt ook navigatie met behulp van augmented reality.  

In 2026 op de markt

Sony en Honda gaan de productieversie ontwikkelen op basis van het nu getoonde prototype. In de eerste helft van 2025 willen de bedrijven de eerste pre-orders aannemen en aan het eind van dat jaar moet de verkoop beginnen.

De eerste leveringen moeten in het voorjaar van 2026 in Noord-Amerika en Japan van start gaat. Wanneer Europa aan de beurt is, is nog niet duidelijk. De prijs van de Afeela is nog niet bekendgemaakt.

Kijk ook: elektrische auto te duur door stroomprijzen?

Luister ook de Bright Podcast: