'TikTok toont nieuwe gebruiker nazi-video's binnen anderhalf uur'
Extreemrechtse filmpjes

'TikTok toont nieuwe gebruiker nazi-video's binnen anderhalf uur'

09-01-2023 15:46 Laatste update: 16:56

Wie een nieuw account op TikTok aanmaakt, krijgt binnen anderhalf uur extreemrechtse video's en zelfs nazi-propaganda voorgeschoteld.

Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse parlementaire onderzoekscommissie die bekijkt hoe de bestorming van het Amerikaanse Capitool begin 2021 heeft kunnen gebeuren. Het vermoeden is dat sociale media een grote rol hebben gespeeld in de totstandkoming van die bestorming. In dit onderzoek is specifiek gekeken naar TikTok, dat de laatste tijd wel vaker onder vuur ligt vanwege zijn moderatieregels.

Voor het onderzoek werd een fictieve TikTok-gebruiker bedacht: Alice, 41 jaar oud, geen opgegeven interesses, schrijft Rolling Stone, dat het onderzoek heeft ingezien. Na 75 minuten willekeurig scrollen op TikTok was 'Alice' al verzeild geraakt in video's over Donald Trump, de rechtse cultuuroorlog en regelrechte nazi-video's.

TikTok steeds vaker onder vuur

Het beperkte onderzoek wijst er volgens de commissie toch op dat TikTok en zijn algoritme "gebruikers via fuiken richting potentieel schadelijke inhoud leidt". Het bedrijf heeft volgens de parlementaire onderzoekscommissie de grootste moeite om dat soort misleidende en schadelijke video's te modereren.

Wanneer TikTok zulke video's wel aanpakt, zou het weer beschuldigd worden van censuur. Het bedrijf wilde tegenover Rolling Stone niet reageren op het onderzoek. Een jaar geleden werd soortgelijk onderzoek gedaan door desinformatie-bestrijder NewsGuard. Toen bleek dat een nieuw TikTok-account enkele minuten na de registratie al onwaarheden over Oekraïne kreeg voorgeschoteld.

Zorgen over banden met China

Het Chinese TikTok geldt als snelstgroeiende sociale platform van de afgelopen jaren. Eerst alleen onder jongeren, inmiddels zijn ook twintigers en dertigers in toenemende mate verslingerd aan TikTok. Critici vermoeden echter nauwe banden met de Chinese overheid.

Ook wordt het bedrijf beschuldigd van het stiekem volgen de locatie van kritische journalisten, om zo lekken binnen het eigen bedrijf op te sporen. 

De VS en Europa doen al onderzoek naar TikTok en in Nederland heeft de Christenunie al gepleit voor een verbod.

Luister ook de Bright Podcast: