nieuwe macbook ipad vietnam iphone apple
Weg uit China

'Meer Apple-producten worden dit jaar in Vietnam gemaakt'

16 januari om 11:28
Laatste update: 16 januari om 21:51

Grote Apple-leveranciers verplaatsen steeds meer van hun productiecapaciteit van China naar Vietnam. Apple en zijn leveranciers willen de komende jaren minder afhankelijk van China worden. 

De Taiwanese techreus Foxconn, de grootste leverancier van Apple, verplaatst later dit jaar een deel van de productie van de iPad en de MacBook van China naar Vietnam. Die plannen liggen volgens de South China Morning Post al sinds eind 2020 klaar, maar worden de komende maanden doorgevoerd.

Foxconn zou het besluit vlak voor de kerstvakantie hebben genomen. De eerste iPads en MacBooks worden naar verwachting al in mei geproduceerd in een Foxconn-complex in de Vietnamese provincie Bai Giang. Het bedrijf heeft nog geen commentaar gegeven. Wel zei een Foxconn-topman zondag op een intern event dat het bedrijf zijn activiteiten in Zuidoost-Azië zal uitbreiden in 2023, schrijft Bloomberg.

Schermen iPhone 15

De stap van Foxconn staat niet op zichzelf. Ook Apple-leverancier Pegatron, een concurrent van Foxconn, trekt dit jaar volgens Bloomberg tientallen miljoenen dollars uit om de productiecapaciteit in Vietnam en Indonesië te vergroten. "Diversificatie van de toeleveringsketen is een blijvende trend", aldus Pegatron-ceo Johnson Teng. 

Er zijn ook Chinese Apple-leveranciers die in Vietnam gaan produceren. Zo bouwt de schermfabrikant BOE twee nieuwe fabrieken in Vietnam. BOE zou de schermen gaan produceren voor de aanstaande iPhone 15 en 15 Plus, schrijft de South China Morning Post.  

In Vietnam wordt ook al een deel van de AirPods-oordoppen van Apple geproduceerd.

Ook meer naar India 

China speelt vooral een cruciale rol bij de assemblage van Apple-apparaten. De overgrote meerderheid van de iPhones wordt momenteel in elkaar gezet in China, maar de iPhone-assemblage wordt de komende jaren ook deels verplaatst naar India.

Nu wordt 5 procent van de iPhones in India in elkaar gezet. Dat moeten er volgens schattingen over enkele jaren een kwart tot de helft zijn. Volgens analisten van JP Morgan kan Apple rond 2025 zo'n 25 procent van al zijn producten buiten China produceren.

Handelsoorlog en spanning rond Taiwan

Apple-leveranciers willen minder afhankelijk van China worden, vanwege de handelsoorlog tussen Beijing en de VS. Zo kwam de Amerikaanse regering vorig jaar met strengere exportregels, die het China lastiger maken om zelf chips te produceren. De Chinese regering reageerde daar woedend op.

Ook de oplopende spanningen tussen China en Taiwan spelen mee. Zo komt de grootste chipfabrikant ter wereld, TSMC, uit Taiwan. Verder zorgden de strenge coronamaatregelen in China afgelopen jaren voor productieproblemen. Bovendien zijn de lonen in Vietnam en India lager.

Luister ook:

Getest: AirPods Pro 2