© Samsung

Samsung onthult 200-megapixel camerasensor voor Galaxy S23 Ultra
Nieuwe smartphones

Samsung onthult 200-megapixel camerasensor voor Galaxy S23 Ultra

17-01-2023 11:27 Laatste update: 11:27

Samsung heeft een nieuwe camerasensor met 200 megapixels onthuld, die waarschijnlijk binnenkort in de nieuwe Galaxy S23 Ultra zit.

Samsung maakt al langer 200-megapixel camerasensoren, zoals voor de Xiaomi 12T Pro uit 2021. Nu heeft het bedrijf zijn nieuwste camerasensor van die soort onthuld. Hoogstwaarschijnlijk is de sensor binnenkort te vinden in de Galaxy S23 Ultra, de meest uitgeruste telefoon die Samsung dit jaar gaat onthullen.

Die onthulling is gepland op 1 februari, en de gelekte eigenschappen van de camera van de S23 Ultra zijn precies hetzelfde als de eigenschappen van de sensor die Samsung nu presenteert. Het gaat om een 200-megapixelsensor op een formaat van 1/1,3-inch met 0,6-micrometer pixels.

De introductie van de nieuwe Galaxy S23-smartphones is belangrijk voor Samsung, omdat het Zuid-Koreaanse bedrijf kampt met een dalende smartphoneverkoop.

Mooiere foto's

Meer megapixels betekende van oudsher grotere foto's. Dat is in principe nog steeds zo: meer pixels leggen meer detail vast, dus kan je de foto groter afdrukken of verder inzoomen voordat de foto wazig wordt. Maar al die details kunnen ook voor wat anders worden gebruikt: de techniek 'pixel binning'.

Bij 200 megapixels zitten er 200 miljoen pixels op de sensor. Alles wat die miljoenen pixels 'zien', wordt vervolgens bij elkaar gepakt om een betere, kleinere foto te maken. Het resultaat is dan bijvoorbeeld een foto op de gangbare 12 megapixel-resolutie die veel scherper, kleurrijker en beter belicht is.

Omdat de sensor zoveel pixels heeft, is de camera volgens Samsung veelzijdiger. Bij weinig licht worden veel pixels ingezet om een kleinere, maar beter belichte foto te maken, op 12,5 megapixel. Bij meer licht, zijn ook foto's van 50 megapixel mogelijk.

Wie dat wil, kan straks zelfs kiezen voor de volledige 200 megapixels, wat wel enorme bestanden oplevert. Dat geldt ook voor de video's in 8K-resolutie van 7680 x 4320 pixels die de sensor kan maken.

Luister ook de Bright Podcast:

Kijk ook: