Apple kondigt nieuwe HomePod aan
Nieuwe Apple-speaker

Apple kondigt nieuwe HomePod aan

18-01-2023 15:16 Laatste update: 18:28

Apple heeft een nieuwe versie van de wifi-speaker HomePod aangekondigd, die ook in Nederland wordt uitgebracht. De nieuwe speaker heeft een betere audiokwaliteit, een snellere chip en meer smart home-functies dan de voorganger.

De nieuwe HomePod werkt met de S7-chip en kan draadloos streamen met AirPlay 2. De nieuwe chip maakt volgens Apple geavanceerdere 'computational audio' mogelijk. "Zo wordt het akoestische systeem optimaal benut." Het cilindervormige ontwerp met de stoffen buitenkant is hetzelfde als in de eerste HomePod uit 2018.

De speaker ondersteunt lossless audio en Dolby Atmos met Apple Music. Bovenop de HomePod zit een schermpje met touchscreen. De speaker is ook te bedienen met de spraakassistent Siri, waarmee allerlei smart home-apparaten zijn aan te sturen.

De HomePod ondersteunt de universele smart home-standaard Matter en Thread. De speaker is ook te gebruiken voor Apple TV. Twee exemplaren zijn te koppelen als een stereopaar, maar een stereopaar maken met één oude HomePod en één nieuwe is niet mogelijk. Via ultra-wideband kunnen iPhone-gebruikers alles wat ze afspelen op hun toestel direct overzetten naar de HomePod.

Sensoren en herkenning rookmelder

De nieuwe HomePod kan binnenkort ook luisteren of er een rook- of koolmonoxidemelder afgaat en dan automatisch een melding naar je iPhone sturen. Die functie wordt in het voorjaar toegevoegd via een software-update.

De speaker heeft nu ook een ingebouwde temperatuur- en vochtigheidssensor. Daarmee kunnen gebruikers bijvoorbeeld automatisch de jaloezieën sluiten of een ventilator aanzetten als de temperatuur in een kamer een bepaalde waarde bereikt. 

Vanaf februari te koop

De kleinere HomePod Mini is sinds vorig jaar in Nederland verkrijgbaar, maar de grote HomePod was tot nu toe niet in ons land uitgebracht. In 2021 stopte Apple internationaal met de verkoop van de eerste, grote HomePod. De nieuwe speaker heeft vijf bundelvormende tweeters, twee minder dan de voorganger, en beschikt over vier microfoons, terwijl het eerste model er zes had.

De nieuwe HomePod heeft anders dan de HomePod Mini ruimtedetectie en ruimtelijke audio. De nieuwe HomePod kost 349 euro en is vanaf 3 februari verkrijgbaar. 

Update voor HomePod Mini

Met een softwareupdate worden in de huidige HomePod Mini's later deze maand ook de temperatuur- en luchtvochtigheidssensor geactiveerd. Ook krijgen de HomePod Mini's dan geluidsherkenning om het alarm van rook- of koolmonoxidemelders te herkennen. 

Apple kondigde eerder deze week ook de nieuwe MacBook Pro's en de nieuwe Mac Mini aan.

Waar komt Apple allemaal mee in 2023?

Luister ook de Bright Podcast: