'Google ziet ChatGPT als gevaar'

'Google komt binnenkort met een chatbot in de zoekmachine'

20 januari 2023 om 14:29
Laatste update: 20 januari 2023 om 15:07

Google wil later dit jaar een chatbotfunctie aan zijn zoekmachine toevoegen. De functie zou lijken op de populaire chatbot ChatGPT, die met kunstmatige intelligentie (AI) antwoorden op vragen geeft.

Dat meldt The New York Times op basis van een uitgelekte presentatie en twee mensen met kennis van de plannen van Google. Het techbedrijf zou dit jaar ruim 20 nieuwe producten aankondigen, waaronder de 'chatbotversie' van de zoekmachine.

Google geeft bij de ontwikkeling van de chatbot prioriteit aan het "samenvatten van feiten, het waarborgen van de veiligheid en het voorkomen van verkeerde informatie".

Bedreiging voor zoekmachine

De lancering van ChatGPT eind november door het bedrijf OpenAI zorgde er bij Google voor dat intern de alarmbellen afgingen. De chatbot kan in natuurlijk taalgebruik antwoorden op veel vragen geven en vormt zo een alternatief voor zoeken naar informatie op Google. Gebruikers krijgen direct antwoord in plaats van dat ze via zoekresultaten moeten doorklikken naar websites. Microsoft, een van de grote investeerders in OpenAI, wil ChatGPT ook integreren in zijn zoekmachine Bing.

Google ontwikkelt al ruim tien jaar toepassingen met AI, bijvoorbeeld op het gebied van fotografie in de Google Pixel-smartphones. Ook nam Google in 2014 het AI-bedrijf DeepMind over. De top van het bedrijf wil met de nieuwe toepassingen dit jaar de status van 'pionier op AI-gebied vasthouden'.

'Google-oprichters nauw betrokken'

Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin zijn nauw bij de nieuwe AI-plannen betrokken, schrijft The New York Times. Dat is opvallend, omdat Page en Brin sinds 2019 geen dagelijkse rol binnen het bedrijf hebben en zich niet bemoeiden met de bedrijfsvoering. De twee oprichters zouden het toevoegen van de chatbotfunctie in de zoekmachine hebben goedgekeurd. 

"We blijven onze AI-technologie intern testen om ervoor te zorgen dat het nuttig en veilig is. We kijken ernaar uit om binnenkort meer ervaringen externe te delen", aldus een woordvoerder van Google in een reactie.

Congres in mei

De verwachting is dat Google de plannen in mei aankondigt tijdens zijn jaarlijkse congres Google I/O. Naast de chatbot in Google Search gaat het volgens The New York Times ook onder andere om een AI-tool voor het maken en bewerken van afbeeldingen, een greenscreen-functie in YouTube om achtergronden te maken en een tool die videosamenvattingen kan genereren. Verder werkt Google bijvoorbeeld aan een 'app die schoenen in 3D visualiseert'.

Google ontwikkelt daarnaast een reeks nieuwe AI-diensten die het aan softwaremakers en bedrijven wil aanbieden. Ook komen er tools om makkelijker apps voor Android-smartphones te bouwen, door met AI programmacodes te genereren.

Veel ontslagen

Eerder op de dag kondigde Google een grote ontslagronde aan: het bedrijf schrapt 12.000 banen. Topman Sundar Pichai wees in een e-mail over de ontslagen ook op de 'grote kans rond AI'.

Luister ook de Bright Podcast:

Iedereen kan creëren met AI: