Spelcomputers

Nintendo Switch blijft goed verkopen: 'Productie wordt verhoogd'

nintendo switch kopen
20 januari 2023 om 15:20
Laatste update: 20 januari 2023 om 15:20

De inmiddels zes jaar oude Nintendo Switch blijft onverminderd populair. Het Japanse bedrijf zou nu de productie verhogen om aan die aanhoudende vraag te kunnen voldoen.

Nintendo zou verwachten in het huidige boekjaar 21 miljoen exemplaren van de Switch te verkopen, meldt Bloomberg. Dat boekjaar loopt tot en met maart. Nintendo stelde zijn verkoopverwachting in november nog omlaag bij naar 19 miljoen exemplaren. Dat gebeurde vanwege de chiptekorten, maar nu die lijken opgelost zou Nintendo de productie willen opvoeren.

Opvallend

Zo'n verhoging van de productie zou opvallend zijn, zo laat in de levensduur van een spelcomputer. De Nintendo Switch viert binnenkort zijn zesde verjaardag. Vaak wordt dan al voorgesorteerd op een opvolgende spelcomputer. Zo werd de Nintendo GameCube na vijf jaar opgevolgd door de Wii, die na zes jaar werd opgevolgd door de Wii U. De Switch kwam bij gebrek aan succes al minder dan vijf jaar daarna.

Switch wel enorm succes

Het vertrouwen van Nintendo komt waarschijnlijk door het aanhoudende succes van de Switch. Als de verkopen van het huidige jaar inderdaad eindigen op 21 miljoen exemplaren, presteert de Switch nog nog steeds beter dan in zijn eerste jaren.

In 2019 werden er bijvoorbeeld nog 16,95 miljoen Switch verkocht, in 2020 steeg dat naar 21 miljoen exemplaren en vorig jaar werden er zelfs 23 miljoen stuks van de Switch verscheept. Nintendo is daarmee goed op weg om het record van de PlayStation 4 te verbreken, dat op 117 miljoen verkochte exemplaren staat. De Switch stond aan het eind van vorig kwartaal al op 113 miljoen verkochte exemplaren.

Productie komend jaar omhoog

Nintendo zou zijn productiepartners hebben gevraagd meer exemplaren van de Switch te maken vanaf april, de start van het nieuwe boekjaar. Nintendo had de afgelopen jaren last van de chiptekorten, waardoor de vraag hoger lag dan het aanbod. De problemen waren bij Nintendo niet zo erg als bij concurrenten PlayStation en Xbox. De nieuwste versies van die apparaten waren de afgelopen twee jaar praktisch voortdurend uitverkocht.

Analisten verwachten echter wel een daling in interesse in de Switch, zeker met het oog op een opvolger. Er gingen al lange tijd geruchten over een vernieuwde Nintendo Switch, met snellere chip en scherm met hogere resolutie. Dat apparaat kwam er tot nu toe echter niet: eind 2021 kwam Nintendo met een licht vernieuwde Switch met oled-scherm.

Zelda

In mei komt Nintendo volgens Bloomberg mogelijk met een Switch in Zelda-thema, iets dat ook vaak voor een verkoopstijging zorgt. Die maand verschijnt de game Tears of the Kingdom, het nieuwste deel in de populaire Zelda-reeks. De verkoopverwachtingen rond die game zijn hooggespannen, maar voor daarna zijn er nog geen grote, nieuwe games aangekondigd door Nintendo.

Luister ook de Bright Podcast:

<iframe allow="autoplay *; encrypted-media *; fullscreen *; clipboard-write" frameBorder="0" height="175" style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;background:transparent" sandbox="allow-forms allow-popups allow-same-origin allow-scripts allow-storage-access-by-user-activation allow-top-navigation-by-user-activation"></iframe>