'Kwart van alle iPhones komt straks uit India'
Minder productie in China

'Kwart van alle iPhones komt straks uit India'

23-01-2023 11:03 Laatste update: 14:29

Apple wil zijn productie in India verder verhogen. Op termijn moet een kwart van de iPhones uit India komen. Dat heeft de Indiase minister van Handel vandaag gezegd.

Apple is al langer bezig om zijn productie uit China te verplaatsen. Behalve in India worden er ook steeds meer Apple-apparaten gemaakt in Vietnam. De overgrote meerderheid van de iPhones wordt momenteel in elkaar gezet in China. Tussen 5 en 7 procent van de iPhones wordt nu in India geassembleerd.

De Indiase handelsminister Piyush Goyal zei volgens Reuters niet wanneer de doelstelling van 25 procent behaald zou moeten worden. Apple is sinds 2017 bezig met assemblage van iPhones in India. Goyal noemde de komst van Apple naar het land 'een succesverhaal'.

De Indiase minister voor IT liet vandaag weten dat de waarde van de export van Apple-smartphones uit India in december is gestegen naar 1 miljard dollar.

Foxconn

De iPhones worden in India in elkaar gezet door de Taiwanese bedrijven Foxconn en Wistron. Foxconn, de grootste Apple-leverancier, zou plannen hebben om het personeelsbestand voor zijn iPhone-fabriek in het zuiden van India binnen twee jaar te verviervoudigen.

Vorige week werd bekend dat Foxconn binnenkort ook een flink deel van de productie van de iPad en de MacBook van China naar Vietnam gaat verplaatsen. De eerste iPads en MacBooks worden naar verwachting al in mei geproduceerd in een Foxconn-complex in de Vietnamese provincie Bai Giang. Apple heeft niet op de berichten gereageerd.

Handelsoorlog en spanning rond Taiwan

Apple-leveranciers willen minder afhankelijk van China worden, vanwege de handelsoorlog tussen Beijing en de VS. Zo kwam de Amerikaanse regering vorig jaar met strengere exportregels, die het China lastiger maken om zelf chips te produceren. De Chinese regering reageerde daar woedend op.

Ook de oplopende spanningen tussen China en Taiwan spelen mee. Zo komt de grootste chipfabrikant ter wereld, TSMC, uit Taiwan. Verder zorgden de strenge coronamaatregelen in China meermaals voor productieproblemen. Bovendien zijn de gemiddelde lonen in India en Vietnam lager dan in China.

Dit wordt er van Apple verwacht in 2023:

Luister ook: