Ontslaggolf in techwereld

Ook veel ontslagen bij Spotify: honderden banen geschrapt

23 januari om 15:28
Laatste update: 23 januari om 15:28

Muziekdienst Spotify is de volgende in de reeks techbedrijven die fors moet bezuinigen. Het Zweedse streamingbedrijf schrapt zo'n 6 procent van de banen: bijna 600 van de 9800 arbeidsplaatsen.

"De afgelopen maanden hebben we veel moeite gestoken in het beperken van onze kosten, maar het is niet genoeg geweest", zegt Spotify-ceo Daniel Ek over de reorganisatie.

Ek hoopte 'net als veel andere leidinggevenden in de techwereld' om de groei van tijdens de coronapandemie vast te houden. "Achteraf gezien was ik te ambitieus om vóór onze omzetgroei te investeren. En om deze reden verminderen we vandaag ons personeelsbestand met ongeveer 6 procent."

'Prijsverhoging mogelijk'

Spotify heeft last van de afzwakkende economie en lagere advertentie-inkomsten. De streamingdienst laat die advertenties horen aan zijn gratis gebruikers en bij een deel van de podcasts op het platform. 

Om meer inkomsten te genereren zou Spotify volgens Bloomberg-analisten in navolging van Apple Music zijn abonnementsprijzen kunnen verhogen, maar daarover heeft het bedrijf zelf niets gezegd.

Miljard geïnvesteerd in podcasts 

Spotify maakte ook het vertrek bekend van Dawn Ostroff, die verantwoordelijk was voor content en advertenties. Ostroff speelde een belangrijke rol bij het opzetten van de podcaststrategie. Het Zweedse bedrijf investeerde sinds 2019 meer dan een miljard dollar in podcasts, onder andere voor overnames van podcaststudio's en deals met populaire podcasters zoals Joe Rogan.

In oktober schrapte Spotify al bijna veertig banen bij zijn podcaststudio's Gimlet Media en Parcast. Afgelopen zomer zei Spotify nog dat de podcast-activiteiten in de komende één tot twee jaar winstgevend zouden worden.

Tienduizenden ontslagen in techsector

Veel techreuzen hebben de afgelopen maanden het mes gezet in hun personeelsbestand. Vorige week werd bekend dat Google 12.000 mensen ontslaat en dat Microsoft 10.000 banen schrapt. Facebook-moederbedrijf Meta stuurde eind vorig jaar 11.000 medewerkers de laan uit en Amazon zette 18.000 mensen op straat.

Onder meer Cisco, Salesforce en de Chinese gadgetmaker Xiaomi voerden ook al grote ontslagrondes door. Bij Twitter bracht Elon Musk het personeelsbestand terug van 7000 naar 2300 mensen.

Volg ook de Bright Podcast op Spotify: