Netflix gestart met toeslag voor abonnees die account delen
Streamingdiensten

Netflix gestart met toeslag voor abonnees die account delen

19-07-2022 08:07 Laatste update: 20-07-2022 16:38

Netflix is in vijf Latijns-Amerikaanse landen een test gestart waarbij gebruikers extra moeten betalen als hun account langer dan twee weken buiten de locatie van hun eigen huis wordt gebruikt.

De test van Netflix loopt momenteel in Argentinië, El Salvador, Guatemala, Honduras en de Dominicaanse Republiek, meldt Bloomberg.

Een Netflix-hulppagina legt uit hoe het werkt: gebruikers moeten een extra bedrag betalen als zij langer dan twee weken de Netflix-app gebruiken buiten hun thuislocatie. Daarbij gaat het wel specifiek over de Netflix-app voor tv of apparaten die zijn aangesloten op een tv, zoals bijvoorbeeld een spelcomputer of Apple TV.

Elk extra huishouden kost 2,99 dollar per maand bovenop de reguliere maandprijs. Gebruikers in de testgebieden kunnen één locatie als hun thuisadres aanwijzen. Tijdens het reizen kunnen zij Netflix onbeperkt gebruiken op apparaten als smartphones, tablets en laptops.

'Gratis accounts delen kan niet langer'

Gebruikers die dat willen kunnen extra huizen toevoegen aan hun abonnement, waarbij de abonnementsprijs dus met 2,99 dollar per huis per maand stijgt. De hoeveelheid extra huizen hangt af van het abonnement. Bij het Basic-abonnement kan je één extra adres toevoegen, bij Standaard twee adressen en het Premium-abonnement drie adressen.

"Het is geweldig dat onze leden zo van onze films en series houden dat ze die willen delen", zegt Netflix-hoofd productinnovatie Chengyi Long. "Maar het wijdverspreide accountdelen tussen huishoudens ondermijnt onze mogelijkheden op lange termijn om te blijven investeren in onze dienst."

Wanneer de test met de maandelijkse toeslag wordt uitgebreid naar andere landen, is nog niet bekend.  

Netflix trapt op de rem

Netflix liet het delen van accounts jarenlang bewust toe. Zo kwamen meer gebruikers in aanraking met de dienst en het aantal abonnees groeide ruim tien jaar lang alleen maar. Tot begin dit jaar, toen het aantal Netflix-abonnees voor het eerst sinds 2011 daalde.

Netflix zei toen al direct dat het delen van accounts aangepakt zou worden. Het bedrijf test in Chili, Costa Rica en Peru sinds dit voorjaar een ander model. Daar kunnen gebruikers voor 3 dollar per maand maximaal twee mensen toevoegen aan hun abonnement.  

Zo'n 34 procent van alle Nederlandse abonnees van streamingdiensten kijkt mee op het account van iemand anders, bleek onlangs uit een onderzoek. Ook zei 28 procent hun inloggegevens met iemand anders te delen. 

Goedkoper abonnement met reclames

Daarnaast werkt Netflix aan een goedkoper abonnement, waarbij gebruikers reclames te zien krijgen. Netflix is daarvoor een samenwerking met Microsoft gestart.

Het goedkopere abonnement met reclames komt volgens Netflix begin 2023 beschikbaar in de eerste landen. De prijs is nog onbekend. Met prijzen van 8 tot 16 euro per maand is Netflix een van de duurste van de grote streamingdiensten.

Luister ook de Bright Podcast: