Google steekt 400 miljoen in maker chatbot: 'Rivaal voor ChatGPT'
Kunstmatige intelligentie

Google steekt 400 miljoen in maker chatbot: 'Rivaal voor ChatGPT'

04-02-2023 08:42 Laatste update: 12:46

Google zou bijna 400 miljoen dollar investeren in de startup Anthropic, dat werkt aan een chatbot met kunstmatige intelligentie (AI). De tool van Anthropic is een concurrent voor het populaire ChatGPT.

Bronnen van Bloomberg meldden de investering van Google in Anthropic. Beide bedrijven maakten vrijdag een samenwerking bekend, waarbij Anthropic de clouddiensten van Google gaat gebruiken, maar wilden niet ingaan op de investering. 

De deal zou Google een belang in Anthropic geven. De Amerikaanse startup werd in 2021 opgericht door ex-medewerkers van OpenAI, de maker van ChatGPT. Die chatbot kan vragen in natuurlijk taalgebruik beantwoorden en goed leesbare teksten genereren. Anthropic test volgens Bloomberg sinds januari een vergelijkbare chatbot.

Zoekmachine

Google-topman Sundar Pichai kondigde donderdag aan dat het bedrijf 'in de komende weken' ook een AI-chatbot zal toevoegen aan zijn zoekmachine. Gebruikers zouden met zo'n chatbot sneller antwoorden op vragen krijgen dan als ze vanuit zoekresultaten moeten doorklikken naar websites. Komende woensdag houdt Google een persevent over het gebruik van AI in meerdere van zijn diensten.

Anthropic heeft zijn AI-chatbot, genaamd Claude, nog niet vrijgegeven voor het publiek, maar wil de toegang 'in de komende maanden' gaan uitbreiden.

100 miljoen gebruikers

Sinds de release eind november is ChatGPT razendsnel populair geworden. In januari zou de chatbot al 100 miljoen gebruikers hebben gehad. ChatGPT veroorzaakte ook veel ophef, mede doordat het regelmatig onjuiste informatie verspreidt. 

Microsoft investeerde miljarden in OpenAI. De softwaregigant wil ChatGPT-achtige functies aan meerdere van zijn producten en diensten toevoegen, zoals de zoekmachine Bing, de Office-programma's en het cloudplatform Azure.

Veel geld en 'cloudkracht' nodig

AI-startups zoals Anthropic en OpenAI hebben grote investeringen en enorme rekenkracht in de cloud nodig. Google gaat Anthropic onder meer geavanceerde AI-chips bieden, waarmee het bedrijf toekomstige AI-systemen kan trainen. 

Google ontwikkelt zelf ook al heel lang AI-systemen en nam in 2014 het vooraanstaande AI-bedrijf DeepMind over. DeepMind brengt later dit jaar zijn chatbot Sparrow uit.

Luister ook: