Google lanceert 'binnen een paar weken' een AI-chatbot in de zoekmachine
Concurrent voor ChatGPT

Google lanceert 'binnen een paar weken' een AI-chatbot in de zoekmachine

03-02-2023 00:50 Laatste update: 04-02-2023 09:07

Google voegt in de 'komende weken' een AI-chatbot toe aan zijn zoekmachine. Dat blijkt uit de woorden van de topman van Google-moederbedrijf Alphabet, Sundar Pichai. De nieuwe Google-functie zou lijken op het populaire ChatGPT.

Gebruikers kunnen binnenkort taalmodellen met kunstmatige intelligentie (AI) gebruiken 'als een assistent bij het zoeken, op experimentele en innovatieve manieren', zei Pichai in een toelichting op de kwartaalcijfers van Alphabet. 

"We staan nog maar aan het begin van onze AI-reis en het beste moet nog komen", aldus de topman. De feedback van gebruikers moet volgens hem helpen om de AI-modellen 'veilig verder te verbeteren'. 

ChatGPT: al 100 miljoen gebruikers

De afgelopen weken groeide de AI-chatbot ChatGPT, dat wordt gemaakt door het bedrijf OpenAI, razendsnel in populariteit. In januari zou de chatbot al zo'n 100 miljoen gebruikers hebben gehad. ChatGPT kan met behulp van AI antwoorden op vragen geven in natuurlijk taalgebruik en kan op commando teksten in meerdere genres genereren.

Onlangs lekte al uit dat Google van plan is om binnenkort een soortgelijke AI-functie in te bouwen in zijn zoekmachine. Gebruikers zouden met zo'n chatbot sneller antwoorden op hun vragen kunnen krijgen dan wanneer ze vanuit zoekresultaten moeten doorklikken naar websites.

'Ook up-to-date informatie'

Google werkt al jaren aan vergelijkbare AI-taalmodellen als die van OpenAI. "In de komende weken en maanden maken we onze AI-taalmodellen beschikbaar voor gebruikers", aldus Pichai. "Deze modellen zijn geweldig voor het maken van teksten en voor automatische samenvattingen. Ze worden nog handiger als ze up-to-date en feitelijke informatie kunnen bieden."

ChatGPT geeft nu nog geen actuele informatie: het AI-taalmodel is getraind met data van 2021 of ouder. Binnenkort zou OpenAI een nieuwe versie introduceren.

Microsoft

OpenAI lanceert binnenkort ook een betaald ChatGPT Plus-abonnement. Voor 20 dollar per maand kunnen abonnees de chatbot sowieso altijd gebruiken, terwijl de gratis gebruikers op drukke momenten geen toegang krijgen.

Google-concurrent Microsoft heeft miljarden geïnvesteerd in OpenAI en wil ChatGPT-functies integreren in onder andere zijn Bing-zoekmachine, het Azure-cloudplatform en Office-programma's.

Microsoft voegde deze week al een ChatGPT-functie toe aan de betaalde versie van Microsoft Teams, die onder meer wordt gebruikt om automatisch notities van vergaderingen te maken.

Luister ook