Vooruitzicht naar beneden

Nieuw verkooprecord voor Switch, Nintendo verwacht magerdere tijden

7 februari om 14:03
Laatste update: 7 februari om 15:10

De Nintendo Switch is weer een mijlpaal gepasseerd en staat nu op de derde plaats van best verkochte spelcomputers ooit. De vooruitzichten zijn minder rooskleurig: Nintendo heeft zijn verkoopverwachting naar beneden bijgesteld.

Er zijn inmiddels 122,55 miljoen exemplaren van de Nintendo Switch verkocht, meldt het Japanse bedrijf in zijn nieuwste kwartaalcijfers. Een mijlpaal, want de Nintendo Switch is nu vaker verkocht dan de tevens zeer populaire Game Boy en PlayStation 4. Op de ranglijst van bestverkochte spelcomputers hoeft de Switch alleen nog de Nintendo DS en PlayStation 2 boven zich te dulden, met respectievelijk 154 en 155 miljoen verkochte exemplaren.

Minder nieuwe Switches gepland

Toch lijkt ook Nintendo last te krijgen van de recessie. Waar er volgens ingewijden onlangs nog sprake leek van een productieverhoging van de Nintendo Switch, kondigt Nintendo nu toch een verlaging aan. De afgelopen negen maanden verkocht Nintendo een kleine 15 miljoen Switches, in dezelfde periode een jaar eerder waren dat er nog bijna 19 miljoen. Voor het huidige jaar is de verkoopverwachting daarom bijgesteld van 19 naar 18 miljoen exemplaren.

Nintendo wijt de lagere cijfers aan het chiptekort, maar dat lijkt bij concurrenten juist opgelost. Sony verkocht het afgelopen kwartaal een recordaantal exemplaren van de PlayStation 5. De dalende verkopen lijken ook te wijten aan de leeftijd van de Nintendo Switch, die begin 2017 voor het eerst op de markt kwam. Twee jaar geleden klonken er al geruchten over een verbeterde 'Switch Pro', maar dat apparaat bleef tot noch toe uit. Er verscheen wel een licht vernieuwd model met een oled-scherm, maar dezelfde chip als in het origineel.

Luister ook de Bright Podcast: