SpaceX: Oekraïne kan Starlink-internet niet meer voor drones gebruiken
Satelliet-internet

SpaceX: Oekraïne kan Starlink-internet niet meer voor drones gebruiken

09-02-2023 12:45 Laatste update: 14:00

Ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk heeft maatregelen genomen om te voorkomen dat het Oekraïense leger het satelliet-internet Starlink kan gebruiken om drones te besturen.

Het Starlink-internet is niet bedoeld voor gebruik in combinatie met wapens, zoals drones, zegt SpaceX-ceo Gwynne Shotwell. "Het was nooit onze bedoeling dat het voor offensieve doeleinden zou worden ingezet." 

Het ruimtevaartbedrijf, dat eigendom is van Elon Musk, stuurde vorig jaar meer dan 20.000 Starlink-ontvangers naar Oekraïne. Het satellietinternet speelde een belangrijke rol bij het online houden van delen van het land, nadat het Russische leger direct na de invasie meerdere telecomnetwerken had platgelegd.

Wel voor communicatie

Het Oekraïense leger gebruikt Starlink ook voor communicatie en dat is volgens Shotwell wel toegestaan. Maar het besturen van drones, die ook militaire aanvallen uitvoeren, gaat tegen de afspraken in. "Oekraïeners hebben Starlink gebruikt op manieren die onbedoeld waren en geen deel uitmaakten van een overeenkomst", aldus Shotwell.

In een reactie uitte een politiek adviseur van de Oekraïense president Volodimir Zelenski kritiek op het besluit van SpaceX. "Bedrijven moeten beslissen: ofwel ze staan aan de kant van Oekraïne en het recht op vrijheid, en zoeken ze geen manieren om kwaad te doen, ofwel ze staan aan de kant van Rusland en zijn 'recht' om te doden en gebieden te veroveren."

Ziekenhuizen en burgers

De inzet van Starlink in Oekraïne was volgens SpaceX bedoeld voor 'humanitaire doeleinden', zoals het leveren van internet aan ziekenhuizen, banken en burgers die waren getroffen door de oorlog.

Volgens Shotwell heeft het bedrijf maatregelen genomen, maar ze ging niet in op de details. "Er zijn dingen die we daartegen kunnen doen en die we gedaan hebben."

Eind vorig jaar kampten Oekraïense troepen dagenlang met storingen bij de Starlink-ontvangst. Het Russische leger probeerde de satellietsignalen in de regio eerder ook te verstoren, maar SpaceX zei vervolgens zijn software daarop te hebben aangepast. 

Zelenski was dankbaar

De meeste kosten van de Starlink-apparatuur die naar Oekraïne werd gestuurd heeft SpaceX zelf betaald, een klein deel is bekostigd door de VS en Frankrijk. 

President Zelenski noemde de inzet van Starlink in het land vorig jaar 'zeer effectief' en zei SpaceX 'erg dankbaar' te zijn. "Het heeft ons veel geholpen, op momenten toen er steden en dorpen geblokkeerd waren en in bezette gebieden." 

Luister ook: