Bright 25 van 2022: de rol van tech in Oekraïne
Bright 25 van 2022

Bright 25 van 2022: de rol van tech in Oekraïne

30-12-2022 09:57 Laatste update: 09:57

Met de Bright 25 blikken we terug op het tech-jaar. Technologie bleek een cruciaal aspect bij de oorlog in Oekraïne: van drones tot satelliet-internet.

Technologie voor consumenten kreeg een andere rol na de Russische invasie in Oekraïne. Van militairen die krachtige e-bikes inzetten aan de frontlinies tot drones die werden aangepast om explosieven te laten vallen.

Met beelden van drones werden ook Russische oorlogsmisdaden vastgelegd. Sommige van die drone-video’s waren mogelijk dankzij de Nederlandse actiegroep Eyes on Ukraine, dat dit jaar zelf 570 drones van Nederland naar Oekraïne heeft gebracht. We spraken de initiatiefnemers in onze podcast in maart.

Starlink

De strijd tussen Rusland en Oekraïne werd ook via internet gevoerd: cyberaanvallen, een stortvloed aan nepnieuws en blokkades van staatsmedia en socialmedia-platforms. 

Internettoegang bleek in Oekraïne ook cruciaal na de Russische invasie. Zo legden Russische hackers meerdere grote telecomnetwerken in Oekraïne plat. Maar het Oekraïense leger, overheden en burgers in belegerde steden kwamen toch weer online dankzij het satelliet-internet Starlink van SpaceX. Het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk stuurde al meer dan 20.000 Starlink-antennes naar Oekraïne en beloofde vorige week er nog 10.000 te zullen sturen.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski bedankte Musk en zei dat Starlink soms de enige manier waarop mensen contact hadden met de buitenwereld. "Het contact met de mensen in die gebieden verliezen is de controle verliezen, de realiteit verliezen", aldus Zelenski. "Geloof me: mensen die uit bezette steden kwamen waar ze geen Starlink hadden, zeiden dat de Russen hen vertelden dat Oekraïne niet meer bestond. En sommige mensen begonnen het zelfs te geloven." 

Luister ook: