Zelenski is Musk dankbaar: 'Satellietinternet Starlink is zeer effectief'
Cyberoorlog

Zelenski is Musk dankbaar: 'Satellietinternet Starlink is zeer effectief'

02-06-2022 14:36 Laatste update: 14:36

De Oekraïense president Volodimir Zelenski noemt de inzet van het satellietinternet Starlink van SpaceX in het land 'zeer effectief'. Hij zegt het bedrijf van Elon Musk 'erg dankbaar' te zijn.

"Het heeft ons veel geholpen, op veel momenten toen er steden en dorpen geblokkeerd waren en in bezette gebieden. Ik ben erg dankbaar voor de steun van Starlink", zegt Zelenski over Starlink in een interview met Wired.

Enkele duizenden Starlink-ontvangers werden na de Russische invasie aan Oekraïne geleverd. De eerste terminals werden opgestuurd nadat ceo Elon Musk gehoor gaf aan een oproep van de Oekraïense vicepremier Michailo Fedorov. Het satellietinternet hield Oekraïense overheden en burgers online, ook als andere netwerken door de Russen werden platgelegd. Starlink was soms de enige manier waarop mensen nog contact hadden met de buitenwereld, zegt Zelenski. 

'Ze dachten dat Oekraïne niet meer bestond'

"Soms verloren we de communicatie met die plaatsen volledig. Het contact met de mensen in die gebieden verliezen is de controle verliezen, de realiteit verliezen", vertelt de Oekraïense president. "Geloof me: mensen die uit bezette steden kwamen waar ze geen Starlink hadden, zeiden dat de Russen hen vertelden dat Oekraïne niet meer bestond. En sommige mensen begonnen het zelfs te geloven." 

Duizenden terminals geleverd

SpaceX schonk 3667 Starlink-terminals aan Oekraïne, de Amerikaanse overheid gaf er 1333. Ook Frankrijk en Polen doneerden enkele Starlink-terminals aan het land.

De inzet van Starlink in Oekraïne is een vuurdoop voor grootschalig satellietinternet in conflictgebieden, een technologie waar Starlink niet de enige aanbieder van is. Veel sterktes en zwaktes van het systeem werden nu pas duidelijk. SpaceX wil de komende jaren nog duizenden Starlink-satellieten in een baan om de aarde brengen.

Elon Musk waarschuwde bij het begin van de oorlog voor detectiegevaren bij gebruik van de internetsatellieten. Starlink moest ingrijpen toen sommige satellieten ogenschijnlijk doelbewust werden verstoord. De Oekraïense overheid eerde Musk vorige maand met een NFT van een digitaal kunstwerk.

Cyberleger heeft 'veel gedaan'

Volgens Zelenski heeft het Oekraïense IT-leger ook 'veel gedaan voor de cyberverdediging' van overheidsinstellingen. Het cyberleger bestaat deels uit vrijwilligers van over de hele wereld die zich na een oproep van de Oekraïense overheid daags na de Russische invasie hebben aangemeld. 

"Hackers wilden de Nationale Bank en het kabinet van ministers laten vallen. Ze wilden alles uit de lucht halen, zodat we mensen hun salarissen en pensioenen niet konden geven, zodat er geen licht en geen communicatie was, zodat mensen mij niet konden horen en ons allemaal niet konden horen. Maar ons IT-leger werkte hier goed", aldus Zelenski.

Russische 'planeet' bereiken

De Oekraïense president hoopt dat grote techbedrijven met een 'technologische, ideologische of een of andere creatieve manier' komen om Russische burgers 'de waarheid van onze realiteit te laten zien'. "Russen zitten nu achter een muur van informatie, of meer in een soort informatie-onderzeeër. Die ruimte wordt alleen gevoed door het Kremlin, er is geen vrijheid. Grote platforms moeten een manier vinden om Russische burgers te laten begrijpen dat ze in een andere wereld leven, alsof ze op een andere planeet zijn."

Zo werkt Starlink: