Lezen in plaats van luisteren

WhatsApp gaat binnenkort spraakberichten uitschrijven

10 februari om 09:14
Laatste update: 10 februari om 09:14

WhatsApp komt binnenkort met een functie die spraakberichten naar tekst kan omzetten. Gebruikers hoeven dan niet altijd het hele audiobericht te luisteren als ze daar geen zin in hebben.

De functie om audioberichten door de app uit te laten schrijven is al opgedoken in de nieuwste testversie van WhatsApp voor de iPhone, meldt WABetaInfo. Met de functie worden de uitgesproken woorden in een voicememo omgezet in een geschreven bericht. Het gaat nog om een vroege testversie.

De transcripties worden op het toestel van de gebruiker gedaan en worden niet geüpload naar servers. De app downloadt de benodigde 'taalpakketten' als het woorden in andere talen herkent, schrijft WABetaInfo. Momenteel zit de functie alleen nog in de iPhone-testversie. Wanneer WhatsApp van plan is de transcriptiefunctie voor alle gebruikers uit te brengen, is nog niet duidelijk.

Concurrent Telegram biedt al langer transcriptie van audio en video aan, maar die functie is alleen beschikbaar voor Telegram Premium-abonnees.

Meer nieuwe functies

WhatsApp maakte eerder deze week ook nieuwe opties in het Status-onderdeel van de app bekend. Zo wordt het mogelijk om alleen een gesproken bericht als Status te plaatsen. Zo'n spraakopname mag maximaal 30 seconden duren. Ook kunnen gebruikers voortaan bepalen met wie een Status wordt gedeeld en kunnen ze met emoji's reageren op de Status van anderen.  

WhatsApp komt verder binnenkort met een nieuwe functie om berichten naar jezelf te sturen. Zo'n functie hebben concurrenten als Telegram en Signal al langer.

In Nederland heeft WhatsApp volgens het onderzoeksbureau Newcom 13,3 miljoen actieve gebruikers, van wie 10,8 miljoen de app dagelijks gebruiken.

Luister ook de Bright Podcast: