Vier op de tien huishoudens laten verwarming uit staan
Energie besparen

Vier op de tien huishoudens laten verwarming uit staan

16-02-2023 12:38 Laatste update: 19:35

Veertig procent van de Nederlandse huishoudens laat de verwarming uit staan, ook als het koud is. Ook hebben 2,9 miljoen huishoudens afgelopen jaar maatregelen genomen om hun woning duurzamer te maken.

Zo’n 3,3 miljoen Nederlandse huishoudens (vier op de tien) laten de verwarming uit staan. Dat blijkt uit een representatief onderzoek door Multiscope onder ruim 5000 Nederlanders.

Jongeren laten de kachel het vaakst uit staan. De groep van 18 tot 34 jaar zet veel vaker de verwarming uit (54 procent) dan 65-plussers (28 procent). Ook laat 54 procent van de huurders de verwarming uit staan, vergeleken met 35 procent van de huishoudens met een koopwoning.

"Jongeren en huurders hebben vaak minder te besteden", zegt marktanalist Sven de Bruijn van Multiscope. "Jongeren zijn vaker bezig met het milieu. En jongeren maken zich ook meer zorgen over hun maandelijkse energiekosten." Van de jongeren maakt 28 procent zich zorgen over het betalen van hun energierekening, bij de 65-plussers is dat 9 procent.

Verschillen tussen leeftijdsgroepen.

Verduurzamen en verbruik checken

Door de hoge gas- en stroomprijzen hebben 2,9 miljoen Nederlanders afgelopen jaar hun woning laten verduurzamen, blijkt uit het onderzoek. Subsidies waren voor ruim een kwart (27 procent) van de mensen met een koopwoning van invloed om te verduurzamen. Bij verduurzaming gaat het over verschillende zaken, van zonnepanelen tot energiezuinige verlichting. 

Ook zijn veel meer Nederlanders hun gas- en elektriciteitsverbruik in de gaten gaan houden vergeleken met een jaar eerder. Van de Nederlanders die hun woning hebben verduurzaamd bekeek in 2022 bijna driekwart (72 procent) minstens één keer per maand hun gas- en stroomverbruik. In 2021 was dat nog 54 procent.

Nederlandse huizen koudste van de EU

De gemiddelde binnentemperatuur in Nederlandse huizen is nu zo’n 18 graden, een graad lager dan een jaar eerder. Daarmee zijn Nederlandse woningen gemiddeld het koudste van alle EU-landen, bleek onlangs uit een ander onderzoek

Per 1 januari is het prijsplafond voor energie ingegaan. 

Elektrisch verwarmen, slim of niet?