Scanfunctie waarschuwt kinderen

Apple brengt scan op naaktfoto's nu ook in Nederland uit

20 februari om 17:17
Laatste update: 20 februari om 17:44

Apple brengt de functie 'Communicatieveiligheid' nu ook in Nederland uit. Als ouders dat instellen worden de iMessage-berichten van hun kinderen automatisch gescand op naaktfoto's. Kinderen krijgen een waarschuwing als ze een foto met veel naakte huid delen of ontvangen.

De scan voor naaktfoto's werkt op toestellen van minderjarige gebruikers die worden beheerd door een ouder. Standaard staat de functie uitgeschakeld, ouders die dat willen moeten de scan aanzetten. Vanaf dat moment scant iMessage (de Berichten-app) op de iPhone van het kind op naaktfoto's. Het gaat zowel om foto's die ontvangen worden als foto's die het kind wil versturen.

De scan wordt nadrukkelijk alleen door de iPhone zelf uitgevoerd, binnen de end-to-end-versleuteling van iMessage. Apple zelf heeft geen inzicht of invloed op het proces. Ontvangen foto's worden geblurd, maar het kind kan alsnog bepalen die te bekijken. Ook kunnen gedetecteerde naaktfoto's alsnog verstuurd worden.

Wel krijgen kinderen eerst een toelichting te zien, waarin bijvoorbeeld de schadelijke gevolgen worden uitgelegd van het doorsturen van naaktbeelden. Ouders krijgen geen melding als het kind de foto's toch bekijkt of verstuurd, maar kinderen krijgen wel een snelknop naar hun ouders, mochten zij willen praten.

De meldingen die kinderen te zien krijgen – hier in het Engels.

Omstreden scan fotobibliotheek geschrapt

De functie wordt vanaf vandaag uitgerold in onder meer Nederland. Eind 2021 werd de scanfunctie al in de VS beschikbaar gesteld, daarna volgden andere Engelstalige landen. Vanaf vandaag is de functie in vijftien landen beschikbaar. De functie wordt stapsgewijs beschikbaar gesteld, en is mogelijk nog niet voor alle Nederlandse gebruikers beschikbaar.

Eerder kondigde Apple ook een scanfunctie aan die verder ging, waarbij iPhones automatisch de fotobibliotheek van elke gebruiker zouden scannen op beelden van kindermisbruik. Die functie kwam zowel extern als intern op zoveel kritiek te staan, dat de functie werd uitgesteld. Inmiddels heeft Apple de omstreden functie helemaal geschrapt.