© Google

google foto's photos magic eraser magische gum Android iPhone google one
iPhone en andere Androids

Google breidt 'Magische Gum'-functie uit naar veel meer telefoons

24 februari 2023 om 10:14
Laatste update: 24 februari 2023 om 10:18

Google Pixel-toestellen hebben een Magic Eraser- of 'Magische Gum'-functie, die met behulp van AI makkelijk ongewenste onderdelen uit foto's kan gummen. De functie komt nu ook naar andere Android-telefoons en iPhones.

De functie werd in 2021 met de Pixel 6-telefoon geïntroduceerd, als exclusief onderdeel van de Google Foto's-app. Google zinspeelde erop dat Magic Eraser en aangrenzende functies alleen mogelijk waren op toestellen met de eigen Tensor-chip, die met de Pixel 6 zijn intrede deed. Zulke chips zitten ook in opvolgende modellen, die sinds vorig jaar ook officieel in Nederland te koop zijn. Maar nu komen de foto-functies alsnog naar andere toestellen, meldt Google.

Het gaat om Magic Eraser, waarbij gebruikers objecten en personen kunnen uitgummen, waarna AI ervoor zorgt dat die ingreep onzichtbaar is. Zo kunnen bijvoorbeeld makkelijk verkeersborden uit foto's worden gegumd, of mensen uit de achtergrond. Ook is er een mildere variant: Camouflage, waarbij gebruikers objecten een andere, minder opvallende kleur kunnen geven. Zo springt een felrode prullenbak bijvoorbeeld meer in het oog dan een beige variant. Apps als Photoshop hebben overigens vergelijkbare functies.

Alleen voor abonnees

De slimme foto-functies komen dus naar meer toestellen, maar wel alleen voor Google One-abonnees; Pixel-toestellen blijven de functies gratis gebruiken. Een Google One-abonnement biedt onder meer extra opslagruimte, en is er vanaf 1,99 euro per maand.

Naast magisch gummen komen meer slimme functies voor iedereen beschikbaar. Zo is er een functie die normale video's HDR maakt: het dynamisch contrast stijgt dan, met bijvoorbeeld een helderdere lucht en meer details in schaduwen. De foto-functies zitten voor abonnees straks in de Google Foto's-app, die er voor zowel Android als iOS is. De functie wordt de komende weken uitgerold, en is nog niet voor iedereen meteen beschikbaar.

Pixel eindelijk in Nederland: is Google te laat?