© Microsoft

microsoft windows 11 bing chatbot ai kunstmatige intelligentie openai chatgpt
Windows 11-update

Microsoft voegt AI-chatbot Bing toe aan taakbalk Windows 11

28 februari om 17:59
Laatste update: 28 februari om 19:44

De AI-chatbot van Microsofts zoekmachine Bing zit na de nieuwe update van Windows 11 standaard in de taakbalk. Ook kunnen iPhone-gebruikers hun toestel straks koppelen met Windows.

De grote update voor Windows 11 van vandaag brengt onder meer de nieuwe AI-chatfunctie van zoekmachine Bing naar de taakbalk. Het zoekveld dat in de taakbalk staat vormt nu een snellere weg naar de AI-chatfunctie van Bing.

Gebruikers kunnen hun vraag of commando daar intikken, maar worden voor het antwoord wel doorgestuurd naar de browser Edge. Het werkt ook alleen als ze toegang hebben tot de preview van de AI-functie. Enkele miljoenen gebruikers staan nog op een wachtlijst om de chatbot van Microsoft te kunnen gebruiken.

Microsoft gebruikt voor de kunstmatige intelligentie het ChatGPT-systeem van OpenAI, waar de Windows-maker enkele miljarden in heeft geïnvesteerd.

Limiet op chatbot na 'ontsporen'

De chatbot kan op basis van simpele commando's allerlei taken vervullen, al is het momenteel nog de vraag of het resultaat ook wel echt feitelijk klopt, of alleen overtuigend klinkt. OpenAI-topman Sam Altman zei onlangs dat de hype rondom AI overdreven is, en dat zijn bedrijf de verwachtingen nog niet kan waarmaken.

Microsoft gaf eerder deze maand toe dat de Bing-chatbot na 15 vragen kon 'ontsporen'. Om dat te voorkomen heeft het bedrijf een limiet ingesteld: gebruikers mogen de chatbot maximaal zes vragen achter elkaar stellen.

Koppeling met iPhone

De update voor Windows 11 breidt ook de functie Phone Link uit. Daarmee kunnen gebruikers hun smartphone koppelen met Windows, en zo berichten en notificaties op hun computer ontvangen. Phone Link werkte al langer met Android-telefoons, maar is er vanaf vandaag ook voor iPhones.

Verder wordt het widget-scherm uitgebreid. Gebruikers kunnen widgets toevoegen van onder andere Meta en Spotify. Zulke widgets laten gebruikers vaak de kernfuncties van apps of diensten gebruiken. De Spotify-widget biedt bijvoorbeeld een snelknop naar populaire afspeellijsten.

Video's van de desktop opnemen

Windows 11 krijgt ook een video-modus in de screenshot-functie Knipprogramma. Gebruikers kunnen dan hun volledige scherm of een uitsnede daarvan opnemen, bijvoorbeeld om iets te demonstreren.

Microsoft Teams wordt ondertussen verder in Windows gebouwd, en moet het sneller maken om te wisselen tussen verschillende gesprekken. Verder krijgt de Kladblok-app ondersteuning voor tabs en biedt Windows 11 voortaan meer energie-suggesties. Dat moet het voor gebruikers makkelijker maken om het energieverbruik van hun computer te verlagen.

Luister ook de Bright Podcast: