Minder uitgeven aan telefoon

'Consument gaat minder betalen voor nieuwe smartphone'

3 maart om 09:56
Laatste update: 6 maart om 22:20

De gemiddelde prijs die consumenten voor een smartphone betalen gaat de komende jaren flink dalen. De laatste jaren steeg het gemiddelde bedrag hard, maar onderzoeksbureau IDC verwacht nu een kentering.

Het gemiddelde bedrag dat consumenten wereldwijd aan een smartphone uitgeven gaat volgens IDC dalen naar 376 dollar. In 2022 werd er nog gemiddeld 415 dollar voor een telefoon betaald.

De laatste jaren stegen de gemiddelde prijzen, mede door de komst van meer high-end smartphones van boven de duizend euro, zoals Pro- en Ultra-modellen en vouwtelefoons

Nog geen herstel dit jaar

IDC had verwacht dat de telefoonverkoop dit jaar weer zou stijgen, maar die prognose is naar beneden aangepast. Er wordt een daling van 1,1 procent verwacht, een totaal van 1,19 miljard smartphones wereldwijd. IDC denkt dat de telefoonmarkt zich pas weer in de loop van 2024 herstelt.

"Vanwege de stijgende kosten en de aanhoudende lage consumentenvraag zijn fabrikanten vrij voorzichtig over 2023", zegt IDC-onderzoeksdirecteur Nabila Popal. "We blijven er echter van overtuigd dat de wereldmarkt in 2024 weer zal groeien." 

Meer opvouwbare telefoons

De opvouwbare telefoons zijn nog wel een groeisegment. IDC verwacht dat er dit jaar 22 miljoen van worden verkocht, een stijging van 50 procent. Meer fabrikanten brengen de komende maanden nieuwe vouwtelefoons op de markt, waaronder OPPO en Honor. Ook komen Samsung en Motorola later dit jaar met nieuwe versies van hun opvouwbare smartphones.

Heel slecht jaar achter de rug

De telefoonverkoop daalde in de tweede helft van 2022 nog nooit zo hard. In het vierde kwartaal ging het om een daling met ruim 18 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Over heel 2022 daalde het aantal verscheepte smartphones met ruim 11 procent naar 1,21 miljard, het laagste jaarlijkse aantal sinds 2013. 

In de eerste helft van dit jaar blijft er volgens IDC sprake van procentuele verkoopdalingen met 'dubbele cijfers'. Pas na de zomer verschijnen de vlaggenschepen van Samsung en de nieuwe iPhone 15's.

Langer met telefoon doen

De daling van de telefoonverkoop komt niet alleen door de inflatie en de onzekere economische vooruitzichten. Consumenten houden ook steeds langer hetzelfde toestel in gebruik, waardoor ze een nieuwe aankoop uitstellen. In de grote landen doen consumenten inmiddels gemiddeld ruim 40 maanden (bijna 3,5 jaar) met hun smartphone. 

Luister ook: