Tesla verlaagt prijzen in VS voor tweede keer in korte tijd
Elektrische auto's

Tesla verlaagt prijzen in VS voor tweede keer in korte tijd

06-03-2023 08:58 Laatste update: 09:00

Tesla verlaagt de prijzen van zijn Model S en Model X in de VS voor de tweede keer dit jaar. Het bedrijf van Elon Musk hoopt zo de vraag aan te wakkeren, na meerdere kwartalen van tegenvallende leveringen.

Tesla verkoopt zijn elektrische auto's direct aan consumenten en past vaak zijn prijzen aan. In januari werden de prijzen al tot 20 procent verlaagd om de verkoop te stimuleren. Dit keer gingen de prijzen van de sedan Model S en de SUV Model X in de Verenigde Staten met respectievelijk 5000 dollar en 10.000 dollar omlaag.

De Model S met vierwielaandrijving kost nu 89.990 dollar (zo'n 84.500 euro), een daling van ruim 5 procent ten opzichte van de eerdere prijs. De Model S Plaid kost nu 109.990 dollar, ruim 4 procent minder. De prijs van de Model X met vierwielaandrijving ging met meer dan 9 procent omlaag tot 99.990 dollar en de Model X Plaid werd dik 8 procent goedkoper op 109.990 dollar.

'Grote vraag bij lagere prijs'

Vorige week zei Musk tijdens een event dat "de wens van mensen om een Tesla te bezitten extreem groot" is, maar dat de prijs een beperkende factor vormt.

Eerder verlaagde Tesla ook de prijzen in Europa en China om de vraag aan te wakkeren. De fabrikant lijkt daarmee een prijzenoorlog te beginnen op de markt van elektrische auto's. In de VS verlaagde concurrent Ford vervolgens ook zijn prijzen.

Goedkope Tesla op komst

Tesla hintte vorige week ook op de komst van de eerder door Musk beloofde 'betaalbare' Tesla van rond de 25.000 dollar. Dat zou mogelijk zijn doordat het bedrijf de productiekosten van zijn volgende generatie stekkerauto's met de helft denkt te verlagen. Tesla zal de auto's in kleinere modulaire eenheden bouwen en die eenheden vervolgens samenbrengen.

Meer details over de goedkope Tesla zijn er nog niet. Tijdens een vragensessie na de presentatie vorige week weigerde Musk er vragen over te beantwoorden.

Dit is de toekomst van Tesla: