Tesla hint op komst goedkopere elektrische auto's
Elektrische auto's

Tesla hint op komst goedkopere elektrische auto's

01-03-2023 23:59 Laatste update: 02-03-2023 01:27

Tesla verwacht de productiekosten van zijn volgende generatie elektrische auto's met de helft te kunnen verlagen. Dat moet een goedkopere stekkerauto mogelijk maken. Tesla hintte in een presentatie op twee nieuwe modellen.

Tesla-hoofdingenieur Lars Moravy zei tijdens een presentatie dat de productiekosten zullen halveren bij de volgende generatie Tesla-auto's. Dat is mede mogelijk doordat de complexiteit van de assemblage en de tijd die daarvoor nodig is fors worden teruggebracht. Het bedrijf zal de auto's in kleinere modulaire eenheden bouwen en die eenheden vervolgens samenbrengen. Daardoor kan Tesla ook 'meer fabrieken tegelijk bouwen'.

Een van de nieuwe fabrieken voor de nieuwe Tesla-modellen wordt gebouwd in Mexico. De nieuwe aandrijfeenheden van de volgende generatie Tesla's zullen geen zeldzame aardmineralen meer gebruiken. Meer details over de nieuwe stekkerauto's zijn er nog niet.

Tesla-baas Elon Musk beloofde de afgelopen jaren meermaals een betaalbare elektrische auto van 25.000 dollar. Die goedkope Tesla is tijdens de presentatie niet onthuld, maar er werd wel meerdere keren naar verwezen. Na afloop wilde Musk geen vragen over het 'betaalbare' model beantwoorden.

Twee nieuwe modellen

Als alle auto's wereldwijd elektrisch moeten worden, zijn er volgens Tesla 1,4 miljard exemplaren nodig. Musk toonde een grafiek met die totale markt. Daarop stonden niet alleen de bestaande Tesla-auto's en de vrachtwagen van het bedrijf, maar ook de aanstaande Cybertruck en een verborgen toekomstig Tesla-model als onderdeel van een markt van 300 miljoen auto's.

Daarnaast stond ook een kleiner, onaangekondigd Tesla-model vermeld als onderdeel van de grootste markt van 700 miljoen voertuigen. 

20 miljoen auto's per jaar

Tesla's doel is om uiteindelijk 20 miljoen elektrische auto’s per jaar te produceren. Vorig jaar maakte het bedrijf er iets minder dan 2 miljoen en in totaal staat de teller inmiddels op 4 miljoen.

Om de 20 miljoen per jaar te halen is volgens de fabrikant in totaal tussen 150 en 175 miljard dollar aan investeringen nodig. Daarvan zijn er tot nu toe 28 miljard geïnvesteerd.

'Duurzame energietoekomst haalbaar'

Tesla-ceo Elon Musk begon de presentatie met zijn 'masterplan' voor de 'duurzame energietoekomst'. Dat plan behelst een overgang naar duurzame elektriciteit, elektrische voertuigen, warmtepompen, waterstof en duurzamere schepen en boten. 

Warmtepompen kunnen volgens het voorstel goed zijn voor 22 procent van de vermindering van het gebruik van fossiele brandstoffen, ongeveer evenveel als de overgang naar elektrisch vervoer (21 procent). Het bedrijf wil daarom mogelijk ook warmtepompen voor woningen gaan produceren, zei Musk. Het bedrijf maakt al thuisbatterijen en zonnepanelen.

De Tesla-topman denkt dat er voor het plan 'slechts' een investering van in totaal 10 biljoen dollar nodig is. "Dat is geen groot bedrag in verhouding tot de hele wereldeconomie." Het zou 1 procent van de omvang van de wereldeconomie gedurende tien jaar zijn. Volgens Musk is er 'veel minder' energie nodig voor de geëlektrificeerde economie vergeleken met een economie die van fossiele brandstoffen afhankelijk is.

Lithium en nikkel

Tesla zegt dat overstappen op duurzame energie ook 'niet te veel' hulpbronnen hoeft te kosten. "De geëlektrificeerde economie heeft minder mijnbouw nodig dan de huidige economie", aldus Musk. Volgens de berekeningen van Tesla zou het minder dan 30 procent van de beschikbare hoeveelheid nikkel en lithium op aarde vereisen.

Tesla is vooral gefocust op het zelf raffineren van lithium, en minder op het ontginnen van het metaal, omdat er grote hoeveelheden van op aarde zijn. De raffinagecapaciteit is echter de beperkende factor. Binnen een jaar neemt Tesla daarom een eigen lithiumraffinaderij in Texas in gebruik, zei Musk.

Mensachtige robots

Tesla toonde tijdens de presentatie ook nieuwe vorderingen met zijn mensachtige robot, die het in zijn fabrieken wil gaan inzetten. Musk voorziet later ook veel toepassingen van de 'humanoid' in het dagelijkse leven. In de toekomst zouden er daardoor volgens hem zelfs 'meer humanoids dan mensen' op aarde kunnen zijn.

Deze elektrische auto's komen eraan: