elektrische auto goedkoper prijs verlaging ford mustang mach-e tesla
Elektrische auto's

'Prijzenoorlog' elektrische auto's in VS: Ford verlaagt ook de prijzen

30 januari 2023 om 18:21
Laatste update: 30 januari 2023 om 19:27

Er lijkt in de VS een 'prijzenoorlog' tussen fabrikanten van elektrische auto's te ontstaan. Nadat Tesla recent zijn prijzen tot 20 procent verlaagde, volgt Ford nu met een prijsverlaging van gemiddeld 4500 dollar voor de elektrische Mustang Mach-E.

Tesla verlaagde twee geleden geleden de prijzen van zijn Model 3 en Model Y, ook in Nederland. Dat zorgde volgens topman Elon Musk direct voor een flinke groei in de vraag naar de auto's van het merk.

"Onze concurrenten passen ook hun prijzen aan. Als we concurrerend willen blijven moeten we daar op reageren", zei Ford-topman Marin Gjaja over de prijsverlaging in de VS. De goedkoopste Mustang Mach-E kost in de VS nu 45.995 dollar (ex btw). De Amerikaanse prijzen van de elektrische Ford zijn tot 8 procent gedaald. 

Ford hoopt dit jaar de productie met tweederde te vergroten. Het bedrijf zei vorig jaar nog dat het nauwelijks winst maakte met de Mach-E. 

Amerikaanse media spreken van een 'prijzenoorlog' tussen makers van stekkerauto's. Analisten verwachten dat GM, het bedrijf achter Cadillac, Buick en Chevrolet, binnenkort ook met een prijsverlaging komt.

Nederlandse prijzen onlangs al verlaagd

In Nederland heeft Ford per 1 januari de prijzen van de Mustang Mach-E al verlaagd. Zo ging de prijs van het instapmodel van 61.200 euro naar 58.100 euro.

"Onze prijsstrategie in Noord-Amerika en die in Europa staan los van elkaar", legt een woordvoerder van Ford uit. "We kijken continu naar de markt. En het is niet zo dat we alleen naar Tesla kijken. We waren in Nederland dus eerder dan Tesla met onze nieuwe prijsstelling." 

Belastingvoordeel

Door de prijsverlagingen in de VS komt de elektrische Ford daar, net als sommige Tesla-modellen, in aanmerking voor het belastingvoordeel van 7500 dollar voor stekkerauto's.

Volgens Ford zorgt zijn elektrische auto voor nieuwe klanten: tweederde van de Mustang Mach-E-kopers had voordien een auto van een concurrerend merk.

Pick-uptruck

In de VS is er ook veel vraag naar de elektrische pick-uptruck van Ford, de F-150 Lightning. Daarvan zijn de prijzen niet lager geworden. Eind 2021 zei Ford al ruim 200.000 reserveringen voor de elektrische pick-uptruck te hebben ontvangen.

Over een Nederlandse introductie van de elektrische F-150 is volgens de Ford-woordvoerder nog niets bekend. "In de VS is de vraag groter dan wat we aankunnen. Voor een aantal Europese landen kan het ook een interessante wagen zijn. Maar of en wanneer hij naar Nederland komt, is nog niet bekend."

Deze elektrische auto's komen eraan in 2023:

Luister ook: