Google onderuit op de beurs na fout van nieuwe chatbot
Duur foutje van Google Bard

Google onderuit op de beurs na fout van nieuwe chatbot

09-02-2023 10:38 Laatste update: 11:15

Door een foutje van de Google-chatbot Bard verloor het moederbedrijf Alphabet woensdag zo'n 10 miljard dollar aan marktwaarde. De fout, die in een promotiefilmpje van Google zelf zat, voedde de zorgen dat het bedrijf terrein kan verliezen op zoekgebied.

Google test zijn nieuwe chatbot Bard, die met kunstmatige intelligentie (AI) antwoorden kan geven op vragen, nog alleen onder een klein aantal goedgekeurde testgebruikers. De chatbot werkt op een vergelijkbare manier als het populaire ChatGPT van OpenAI, waarvan Microsoft een versie inbouwt in zijn zoekmachine Bing. 

Google plaatste woensdag een promotiefilmpje over Bard met een voorbeeld van een chatgesprek met de AI-bot. Daarin gaf Bard een foutief antwoord over de eerste ruimtetelescoop die foto's maakte van een planeet buiten het zonnestelsel van de aarde. Dat was niet de James Webb, zoals Bard zei, maar de Europese Very Large Telescope in 2004. Google beloofde in de video, die ruim 1,5 miljoen keer is bekeken, dat Bard 'helpt om complexe onderwerpen makkelijker te maken'. 

Slechte timing

De fout kwam op een slecht moment voor Google. Het bedrijf gaf woensdag ook een presentatie over nieuwe AI-functies, waaronder in Google Translate en Google Maps, waarbij het ook kort aandacht aan Bard besteedde, maar zonder nieuwe informatie te geven. Dat terwijl Microsoft een dag eerder wel een succesvolle demonstratie van zijn chatbot in Bing had gegeven. De beurskoers van Alphabet daalde daarna met bijna 8 procent.

AI-chatbots kunnen een bedreiging vormen voor Google, omdat gebruikers direct antwoorden krijgen op hun vragen, in plaats van dat ze doorklikken op links in zoekresultaten. Advertenties in zoekresultaten vormen het belangrijkste verdienmodel van Google. 

Microsoft-chatbot in Bing

Dinsdag onthulde Microsoft nieuwe AI-functies in zijn zoekmachine Bing en webbrowser Edge. Daarvoor gebruikt de softwarereus een AI-model van ChatGPT-maker OpenAI, waarin het eerder miljarden investeerde. Op de presentatie van Microsoft reageerden beleggers wel enthousiast. 

"Hoewel Google jarenlang toonaangevend was op het gebied van AI lijkt het bedrijf in slaap te zijn gevallen bij het implementeren van de technologie in zijn zoekmachine", zegt analist Gil Luria van D.A. Davidson tegen Reuters. "De aankondiging van Google lijkt overhaast te zijn gedaan, wat leidde tot het gênante gedoe rond het verkeerde antwoord tijdens een demo."

'Rigoureus testproces'

De fout benadrukt 'het belang van een rigoureus testproces', reageerde een Google-woordvoerder. "We voegen externe feedback samen met onze eigen interne tests om ervoor te zorgen dat de antwoorden van Bard voldoen aan een hoge standaard voor kwaliteit en veiligheid."

Snelle opmars ChatGPT

Sinds OpenAI eind november ChatGPT online zette, is de chatbot razendsnel populair geworden. In januari zou ChatGPT al 100 miljoen gebruikers hebben gehad. ChatGPT veroorzaakte ook veel ophef, mede doordat het regelmatig onjuiste informatie verspreidt. Voor het trainen van het AI-model werkte OpenAI samen met Microsoft, dat de benodigde cloudcapaciteit leverde.

Binnen Google-moederbedrijf Alphabet werken meerdere teams aan verschillende AI-chatbots. Zo ontwikkelt Google-zusterbedrijf DeepMind de AI-bot Sparrow. Ook nam Google onlangs voor naar verluidt 400 miljoen dollar het AI-bedrijf Anthropic over. Dat bedrijf test de chatbot Claude.

Luister ook: