Dure smartphones vorig jaar voor het eerst populairder dan goedkopere
Aandeel iPhone groeit

Dure smartphones vorig jaar voor het eerst populairder dan goedkopere

21-03-2023 09:55 Laatste update: 14-04-2023 13:42

Hoewel het totale aantal verkochte smartphones vorig jaar daalde, was er een lichte groei in het aantal verkochte premium smartphones. Voor het eerst werden er meer verkocht dan goedkopere modellen.

Eerder dit jaar werd al bekend dat de verkopen van smartphones vorig jaar sterk gedaald zijn, door de wereldwijde economische situatie. Ondanks die daling is de markt voor premium smartphones gegroeid. Het gaat om toestellen met een prijs van 600 dollar of meer, meldt marktonderzoeker Counterpoint. Hoewel het totaal aantal verkochte smartphones vorig jaar met 12 procent daalde, groeide het aantal verkochte premium modellen met 1 procent.

Voor het eerst was een merendeel van 55 procent van de verkochte smartphones zo'n duurder exemplaar. Volgens de analisten zijn er meerdere verklaringen voor de relatieve groei van het duurdere segment. Zo zijn klanten van duurdere smartphones minder vatbaar voor economisch zware tijden.

Smartphone steeds belangrijker

De groeiende trend van duurdere modellen was echter ook al ingezet voor de huidige recessie. Dat is volgens de analisten te wijten aan het groeiende belang van de smartphone. We gebruiken het apparaat steeds meer, waardoor we er gemiddeld meer voor willen betalen.

Vorig jaar was het hardst groeiende segment dan ook de smartphone van 1000 dollar of meer. Dat segment groeide met 38 procent vergeleken met 2021.

Apple vergroot voorsprong

Vooral Apple profiteert van de groei in het duurdere segment. Apple was vorig jaar goed voor 75 procent van de verkochte toestellen in het premium segment, tegenover 71 procent in 2021. Samsung leverde vorig jaar in, en komt met 16 procent op de tweede plaats. De derde en vierde plaats zijn voor Huawei en Xiaomi, met respectievelijk 3 en 1 procent van de verkochte toestellen boven de 600 dollar.

Onlangs onderstreepte Counterpoint het succes van de iPhone ook al met de top tien best verkochte smartphones van vorig jaar. Acht van die tien toestellen zijn iPhones, met de duurste exemplaren bovenaan de lijst. De overige twee telefoons zijn goedkopere modellen van Samsung.

Luister ook de Bright Podcast: