Twitter onder Musk

Treedt Musk echt af bij Twitter? Meerderheid gebruikers stemt voor zijn vertrek

19 december 2022 om 11:20
Laatste update: 19 december 2022 om 11:41

Elon Musk belooft binnenkort af te treden als de baas van Twitter. Dat is het gevolg van een peiling die Musk zelf onder de gebruikers van het platform hield. "Ik zal mij houden aan de resultaten van deze poll", zei Musk eerder vandaag. Een meerderheid stemde voor zijn vertrek.

Zo'n 17 miljoen Twittergebruikers deden vandaag mee aan de poll over de positie van Musk bij Twitter. Uiteindelijk was 58 procent voorstander van zijn vertrek. Sinds 12:20 uur is stemmen niet meer mogelijk. 

Musk heeft zelf nog niet gereageerd op de uitkomst. Hij zei vannacht alle grote veranderingen bij Twitter vooraf via polls te gaan voorleggen aan de gebruikers.

Tijdelijke situatie

De miljardair werd na zijn overname van Twitter eind oktober niet alleen de eigenaar van het bedrijf maar ook de CEO. Hij noemde die situatie eerder al 'slechts tijdelijk'.

"De vraag is het vinden van een CEO die Twitter in leven kan houden", schreef Musk. Volgens de ondernemer moeten kandidaten voor de positie 'veel van pijn houden'. "Je moet je spaargeld in Twitter investeren en het bedrijf is sinds mei in een sneltreinvaart op weg naar een faillissement. Wil je de baan nog steeds?" reageerde Musk op iemand die zich aanbood. 

Er staat volgens Musk nog geen opvolger klaar. Het is niet duidelijk op welke termijn hij zal vertrekken. Musk blijft wel eigenaar van Twitter, waardoor hij grote invloed op het bedrijf houdt.

Veel kritiek op beleid Musk

Sinds Musk Twitter voor 44 miljard dollar kocht krijgt hij heel veel kritiek op de grote veranderingen die hij doorvoerde. Zo ontsloeg hij meer dan de helft van de 7500 medewerkers. Ook deed hij veel aanpassingen in de moderatie van berichten, waarbij Twitter veel minder streng dan voorheen optreedt. Zo handhaaft het bedrijf zijn eigen regels rond corona-nepnieuws niet meer.

Musk deed verder allerlei wijzigingen in de abonnementsdienst Twitter Blue en hij gooide het beleid rond de blauwe vinkjes op de schop. Ook wil de miljardair dat Twitter uiteindelijk onderdeel wordt van een 'alles-app', die toegang biedt tot veel verschillende diensten.  

Linkverbod alweer van de baan

Maandag kwam Twitter terug op het zondag aangekondigde beleid dat gebruikers niet langer mogen linken naar hun profielen op andere socialemediaplatforms zoals Mastodon, Facebook en Instagram. De aankondiging heeft het bedrijf inmiddels verwijderd.

In een nieuwe poll vraagt Twitter gebruikers of het accounts zou moeten verhinderen reclame te maken voor andere platforms. De overgrote meerderheid (87 procent) stemde op 'nee'.

Tijdelijke schorsing journalisten

Afgelopen week leidde schorsing van de Twitter-accounts van meerdere journalisten, werkzaam voor onder andere CNN en The New York Times, tot veel ophef. Musk stelde dat zij de veiligheid van zijn gezin in gevaar brachten door, soms indirect, over de locatie van zijn vliegtuig te schrijven.

Hij herstelde de accounts later nadat hij ook in dat kader een Twitter-poll had gelanceerd. Daarin vroeg hij gebruikers of hij de schorsing per direct of pas op een later moment moest opheffen. Een meerderheid van de twitteraars koos voor het eerste.

Luister ook: