Afmelden voor stiekem volgen op Instagram en Facebook nu mogelijk
Tracking voor reclames

Afmelden voor stiekem volgen op Instagram en Facebook nu mogelijk

05-04-2023 12:49 Laatste update: 12:54

De privacyorganisatie noyb heeft een speciale pagina gemaakt waarop je snel bezwaar kunt maken tegen persoonsgerichte advertenties op Instagram en Facebook. Nyob-oprichter Max Schrems stapte eerder al naar de rechter om het advertentiebeleid van Meta aan te pakken.

Meta-netwerken Facebook en Instagram gebruiken persoonsgegevens om gepersonaliseerde advertenties te tonen. Iemand die veel in autogroepen zit krijgt bijvoorbeeld advertenties voor nieuwe auto's te zien. Schrems maakte bezwaar tegen die vorm van volgen en dat kwam Meta begin dit jaar al op een boete van 390 miljoen euro te staan.

Door die rechterlijke uitspraak is sinds kort mogelijk om wegens privacyzorgen bezwaar te maken tegen de persoonlijke advertenties, maar daarvoor moet je een lang en onduidelijk formulier invullen. De nieuwe webpagina van noyb vult die pagina voor jou in, zodat je alleen nog hoeft in te loggen.

Gevolgen nog te bezien

Het is wel nog de vraag of een ingediend formulier via de tool er ook echt voor zorgt dat Facebook en Instagram de persoonsgerichte advertenties stopzet. Het sociale netwerk beweert een gerechtvaardigd belang te hebben om op deze manier privédata te gebruiken. Met het formulier maak je hier bezwaar tegen en wordt een reden gegeven waarom dit belang in jouw geval niet groot genoeg is. Maar vervolgens oordeelt Meta of dit ook echt zo is.

De organisatie van Schrems denkt dat dit onrechtvaardig is en kondigde daarom eerder aan naar de rechter te stappen. De website is voor hun een extra manier om het sociale netwerk onder druk te zetten: de privacywet vereist dat ze zo snel mogelijk verzoeken verwerken, en door dit makkelijker te maken ontvangen ze er mogelijk meer dan normaal.

Luister ook de Bright Podcast: