© Meta

Kritische brief aan Meta: 'laat kinderen niet toe in de Metaverse'
Virtuele werelden

Kritische oproep aan Meta: 'Laat kinderen niet toe in de metaverse'

14 april 2023 om 09:27
Laatste update: 14 april 2023 om 09:32

Tientallen belangenorganisaties en experts op het gebied van kindveiligheid vragen Facebook-moederbedrijf Meta om kinderen te weren van zijn metaverse, gedeelde virtuele werelden waarin mensen kunnen chatten en spelen.

De instanties hebben volgens Bloomberg gezamenlijk een brief aan Meta geschreven, waarin ze waarschuwen voor de mogelijke risico's. "Meta moet wachten tot er meer wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de mogelijke risico's van de metaverse, om zo zeker te zijn dat kinderen en tieners veilig zijn", leest de brief. 

Meta werkt al enkele jaren aan de metaverse, een soort digitale wereld waarin iedereen kan afspreken en bijvoorbeeld virtuele objecten kan kopen. Het moet een soort driedimensionaal internet worden. Op het moment test Meta deze wereld al in VR-app Horizon Worlds.

Seksuele intimidatie

De briefschrijvers wijzen op een rapport uit maart, waarin het 'Center for Countering Digital Hate' erop wijst dat minderjarigen nu al worden lastiggevallen door volwassenen in de vroege versie van de Horizon Worlds-app. Onderzoekers zagen 19 instanties waarbij kinderen te maken kregen met bijvoorbeeld seksuele intimidatie. 

Een woordvoerder van Meta belooft dat er wordt gekeken hoe kinderen beschermd kunnen worden in de metaverse. "Voordat we Horizon Worlds uitbrengen voor tieners, zullen we extra beschermende maatregelen en middelen introduceren zodat de ervaring gepast is voor hun leeftijd."

18+

Op dit moment moet je nog minstens 18 jaar oud zijn om de app te gebruiken, al houdt niet iedereen zich hier aan.

Het onderwerp ligt extra gevoelig bij Meta, dat in afgelopen jaren vaak werd bekritiseerd om hoe kinderen werden behandeld op hun sociale media. Eind 2021 introduceerde het bedrijf daarom ook extra functies om kinderen op Instagram beter te beschermen.

Luister ook: