Elektrische auto's

Tesla verlaagt prijs Model 3 opnieuw in Nederland

14 april 2023 om 09:28
Laatste update: 14 april 2023 om 10:51

Tesla heeft de prijs van zijn compacte elektrische sedan Model 3 in Nederland vrijdag met drieduizend euro verlaagd. De auto kost nu 41.990 euro. Het is de tweede prijsverlaging voor de Model 3 in Nederland dit jaar.

In januari verlaagde Tesla in Nederland ook al de prijzen van de Model 3 en Model Y. Toen daalde de prijs van de Model 3 met 7000 euro naar 44.990 euro. De auto is nu nog eens 3000 euro goedkoper geworden: 41.990 euro. Die prijs geldt voor de goedkoopste uitvoering, met achterwielaandrijving, in het wit.

Die variant van de Model 3 komt in aanmerking voor de aanschafsubsidie van 2950 euro, waarvoor de grens op 45.000 euro ligt. Ook de duurdere Long Range- en Performance-uitvoeringen van de Model 3 zijn goedkoper geworden. Die kosten nu respectievelijk 49.990 en 53.990 euro.

Model Y

De Nederlandse instapprijs van de Tesla Model Y is hetzelfde gebleven. Met de vanafprijs van 46.990 euro komt de Model Y net niet in aanmerking voor de subsidie. De Performance-versie van de Y is wel 4000 euro in prijs verlaagd.

Tesla verlaagde vrijdag verschillende prijzen in meerdere Europese landen, waaronder ook Duitsland en Frankrijk. Het bedrijf zegt de aanpassingen te hebben gedaan vanwege 'schaalvergroting en verbetering van de productiecapaciteit'.

Meerdere concurrenten van Tesla hebben afgelopen jaar de prijzen van hun elektrische auto's juist verhoogd. Ook hebben sommige merken de productie van de stekkerauto's nog niet op peil. Onlangs verlaagde Volkswagen wel de prijs van het instapmodel van de ID.3.

Leveringen

Vorige week meldde Tesla dat de leveringen in het eerste kwartaal maar 4 procent hoger waren dan in het voorgaande kwartaal, ondanks de eerdere kortingen. Daags daarna kondigde Tesla zijn vijfde prijsverlaging op de Amerikaanse markt aan.

Begin dit jaar voerde Tesla in veel landen al meermaals prijsverlagingen door. Met de lagere prijzen wil Tesla de vraag naar zijn auto's op gang houden. De afgelopen twee jaar was in Europa de vraag naar de Tesla-auto’s groter dan het aanbod, maar daar dreigde verandering in te komen.  

Getest: Tesla Model Y