Paniek bij Google: 'Samsung overweegt naar Bing over te stappen'
Strijd tussen zoekmachines

Paniek bij Google: 'Samsung overweegt naar Bing over te stappen'

17-04-2023 10:44 Laatste update: 13:47

Samsung overweegt de standaard zoekmachine op smartphones te veranderen van Google naar Microsoft Bing. Medewerkers van Google zouden daar 'geschokt' op hebben gereageerd.

De zoekmachine van Google is al jarenlang de standaard op veel telefoons, waaronder die van marktleider Samsung. Iedere paar jaar onderhandelen zoekbedrijven en telefoonfabrikanten met elkaar, om deals te sluiten over welke zoekmachine als standaard staan ingesteld.

De zoekbedrijven betalen hier miljarden dollars voor. Het zijn belangrijke afspraken: zoekt iedereen op Samsung-telefoons standaard via Google, dan leidt dat tot veel verkeer en ook veel advertentie-inkomsten.

Samsung overweegt overstap

Dit jaar zou Samsung echter overwegen de overstap naar Bing te maken, blijkt uit interne documenten ingezien door The New York Times. Personeel reageerde geschokt. Vermoedelijk lopen de spanningen extra hoog op omdat later dit jaar ook een vergelijkbaar contract van 20 miljard dollar met Apple beklonken moet worden.

Bing

Bing is al jarenlang een concurrent, maar wist tot dusver weinig marktaandeel van Google weg te snoepen. Recent stond de zoekmachine echter in de schijnwerpers door de integratie van kunstmatige intelligentie (AI). Je kunt Bing een contextgevoelige vraag stellen, waarna je een goed omschreven antwoord te lezen krijgt.

Kort daarna begon Google ook met een experimentele AI-chatbot, genaamd Bard. Uit documenten van The New York Times blijkt dat het bedrijf daarnaast druk bezig is om de huidige zoekmachine met AI uit te rusten. 

Nieuwe versie Google: Magi

Onder de projectnaam 'Magi' wordt gewerkt aan een nieuwe versie van de Google-zoekmachine, die dankzij AI een veel persoonlijkere ervaring moet bieden en probeert te anticiperen waar je naar op zoek bent.

Een woordvoerder van Google benadrukt dat nieuwe projecten niet altijd verschijnen, maar dat het bedrijf wel grote interesse heeft in kunstmatige intelligentie.

Kijk ook:

Luister ook onze podcast: