Verwacht van Google: van de Pixel-tablet tot een vouwtelefoon
Vooruitblik op Google I/O

Verwacht van Google: van de Pixel-tablet tot een vouwtelefoon

18-04-2023 21:54 Laatste update: 19-04-2023 18:25

Op 10 mei houdt Google een grote presentatie op het jaarlijkse ontwikkelaarsevent Google I/O. Daar worden meestal nieuwe softwarefuncties en nieuwe Pixel-apparaten onthuld. Bright zet de verwachtingen op een rij.

Luister ook onze vooruitblik op Google I/O:

Google heeft officieel nog niet verteld wat er op I/O 2023 zal worden aangekondigd. Het bedrijf heeft alleen een uitnodiging verstuurd naar ontwikkelaars, met de belofte dat het evenement ook online te volgen is. In de presentatie op I/O bespreekt Google vaak zijn belangrijkste plannen van het jaar.

Er is wel al het één en ander naar buiten gelekt. Daarnaast gaat het bedrijf een zekere koers op, waardoor nu al te voorspellen is wat de hoofdonderwerpen worden. We zetten de belangrijkste verwachtingen op rij.

Kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie (AI) is bij menig techbedrijf dit jaar een van de belangrijkste onderwerpen en Google is geen uitzondering. Deze week nog lekte uit dat Google-personeel panisch reageerde, toen bleek dat Samsung overweegt de standaard zoekmachine op zijn apparaten te veranderen naar Bing vanwege de betere AI-functies van Microsoft. Met zulke afspraken zijn miljarden gemoeid. 

Bij vorige I/O-presentaties liet Google vaak AI-toepassingen zien die ver hun tijd vooruit waren. Het ligt dan ook voor de hand dat Google dit jaar nog meer over AI zal praten. Mogelijk gaat het daarbij over de chatbot Bard die het bedrijf onlangs presenteerde en over nieuwe AI-functies die in de zoekmachine worden gebouwd onder het project 'Magi'.

Android 14

Een experimentele versie van Android 14 gaf recent al een idee van Googles plannen met het mobiele besturingssysteem, maar waarschijnlijk krijgen we tijdens Google I/O nog meer te horen over alle nieuwe functies die gepland staan.

Verwacht ook dat Google rond I/O stabielere testversies van Android zal beschikbaar stellen, wat het makkelijker maakt de update alvast te testen. De release van Android 14 wordt in augustus of september verwacht. 

Opvouwbare Pixel-telefoon

Steeds meer fabrikanten wagen zich aan opvouwbare telefoons en Google lijkt de volgende te worden. De Pixel Fold moet een telefoon worden die je uit kunt vouwen tot een kleine tablet, net zoals dat kan met Samsungs Galaxy Fold-telefoons. Samsung is momenteel met afstand de marktleider bij de vouwtelefoons.

Google werkte eerder al met Samsung samen aan software-aanpassingen voor de Galaxy Fold, zoals een taakbalk om tussen apps te wisselen. Mogelijk komt Google voor de Pixel Fold met nog meer software-verbeteringen gericht op het gebruik op opvouwbare schermen. Volgens geruchten zou bij de Pixel Fold ook een styluspen meegeleverd worden.

De bekende smartphone-lekker Jon Prosser verwacht dat de Pixel Fold op Google I/O wordt onthuld, waarna het toestel direct is te pre-orderen via de Google-webwinkel. Eind juni zou de Pixel Fold dan worden geleverd. De prijs zou rond 1800 dollar liggen.

Pixel 7a

Googles smartphone-tactiek is al jaren hetzelfde: eerst brengt het bedrijf een nieuw vlaggenschip uit, waarna het later met een budgetvariant komt. Zo werd vorig jaar de Pixel 7 gepresenteerd, waarvan dit jaar de Pixel 7a moet verschijnen. Dat toestel zou een 90 Hz-scherm krijgen, de Tensor G2-chip en ondersteuning voor draadloos opladen.  

De nieuwe budgettelefoon zou echter iets minder budgetvriendelijk worden. Ingewijden zeggen tegen 9to5Google dat de prijs omhoog gaat naar 499 dollar, 50 dollar meer dan de Pixel 6a. Het doet vermoeden dat de prijs ook met 50 euro zal stijgen.

Pixel 8 en 8 Pro

Ook is de kans groot dat we een eerste blik krijgen op de Pixel 8 en 8 Pro. Beide smartphones staan pas voor het najaar gepland, maar afgelopen jaren liet Google ze alvast zien tijdens I/O om lekken tegen te gaan. De telefoons lekken vaak vooraf uit, vooral als het bedrijf tot het laatste moment wacht met aankondigingen.

Details over de Pixel 8 zijn nog schaars, maar bronnen denken dat de telefoon qua ontwerp grotendeels op de Pixel 7 zal lijken. Wel zou de nieuwe telefoon meer afgeronde hoeken hebben, dunnere schermranden en een iets kleiner schermformaat: 6,2 inch in plaats van 6,3 inch van de Pixel 7. Ook de 8 Pro zou een iets compacter scherm krijgen: 6,52 inch in plaats van 6,7 inch.

Render van de Pixel 8 door OnLeaks

Pixel Tablet

Eerder verklapte Google al de komst van een nieuwe tablet, maar het is nog niet bekend wanneer het bedrijf dit apparaat wil uitbrengen. De kans is groot dat we hier tijdens Google I/O meer over te weten komen. Bronnen van 9to5Google denken dat het apparaat in juni verkocht wordt, wat een presentatie in mei logisch maakt.

De Pixel Tablet is de eerste tablet van Google in jaren. Het apparaat zou 8 GB werkgeheugen krijgen en werken met de Tensor G2-chip van Google. De Pixel Tablet zou een speakerdock krijgen waar je hem op kunt bevestigen, waardoor hij verandert in een slim scherm zoals de Nest Hub.

Kijk ook: Google Pixel nu officieel in Nederland