Provincie Noord-Holland maakt bezwaar tegen datacenter in De Kwakel
Datacenters onder vuur

Provincie Noord-Holland maakt bezwaar tegen datacenter in De Kwakel

01-05-2023 14:28 Laatste update: 17:57

Opnieuw is er onenigheid ontstaan over de vestiging van een datacenter. De provincie Noord-Holland keert zich tegen de geplande komst van een datacenter in De Kwakel.

De gemeente Uithoorn, waar het dorp onder valt, had in januari een vergunning voor het nieuwe datacenter verleend. De provincie zegt dat zij erover gaat en niet de gemeente, en heeft bezwaar aangetekend. "De komst van het datacenter is in strijd met het provinciale beleid en de regelgeving voor datacenters en glastuinbouw. Bovendien is de provincie en niet de gemeente bevoegd gezag in verband met milieuwetgeving."

De provincie Noord-Holland had eerder bepaald dat er alleen nog datacenters mogen komen op bedrijventerreinen in de gemeenten Amsterdam, Haarlemmermeer en Hollands Kroon. Zo laat Microsoft momenteel een groot datacenter bouwen in Middenmeer in Hollands Kroon.

Zorgen over 'blokkendozen' en stroom

"Buiten de aangewezen gebieden mogen zich geen nieuwe datacenters meer vestigen", staat in de regels van de provincie, dus ook niet in Uithoorn. Dat moet voorkomen dat de horizon wordt volgebouwd met 'blokkendozen'.

Ook zijn er zorgen over de gevolgen voor het stroomnetwerk. "Door nieuwe datacenters alleen in deze drie gemeenten toe te staan kan er gericht geïnvesteerd worden in een verzwaring van de energie-infrastructuur, zodat er ook stroom beschikbaar komt voor bijvoorbeeld woningbouw of scholen", aldus de provincie.

Ook is een datacenter in een glastuinbouwgebied volgens de provincie 'ongewenst', omdat er 'geen ruimtelijk relevante relatie' is met die sector.

Datacenters Microsoft en Google

De weerstand tegen grote datacenters nam de afgelopen jaren toe, met name vanwege het enorme stroom- en watergebruik van de high-tech complexen. Na een storm van kritiek en maandenlang gesteggel zag Facebook-moederbedrijf Met vorig jaar af van de bouw van een groot datacenter in Zeewolde. Vorig jaar bleek ook dat het bestaande Microsoft-datacenter in Noord-Holland vier keer meer water dan gedacht gebruikte.

Het kabinet kwam met strenger beleid over de bouw van datacenters. Later dit jaar start wel de bouw van een tweede Google-datacenter in Groningen. Dat datacenter valt nog net binnen de regels.

Kijk ook: datacenters in de polder