Twitter komt deels terug op betaalregels voor bedrijven
Sociale media

Twitter komt deels terug op betaalregels voor bedrijven

03-05-2023 10:44 Laatste update: 10:49

Twitter geeft publieke diensten die informatie over het weer, verkeer en noodsituaties delen weer gratis toegang tot systemen om efficiënter met Twitter te werken.

De instanties krijgen weer toegang tot Twitters zogeheten 'api', een softwaresysteem waarmee apps direct toegang met Twitter kunnen leggen. Hiermee kunnen bijvoorbeeld tweets worden uitgelezen of automatisch worden verzonden.

De api was lange tijd gratis, maar werd na de overname door Elon Musk betaald gemaakt. Bedrijven moeten soms tot wel 42.000 dollar betalen om hier gebruik van te mogen maken. Veel bedrijven hebben sindsdien Twitter verlaten, omdat het onderhoud hiervan niet het geld waard bleek. 

Twitter benadrukt nu dat publieke instanties die noodsituaties, het weer en verkeer delen op Twitter altijd belangrijk zijn geweest voor de site. Zij krijgen daarom weer gratis toegang tot de api. Hetzelfde geldt voor Twitter-accounts die door overheidsinstanties worden beheerd.

Musk-beleid

Het sociale netwerk kwam de afgelopen weken vaker terug op nieuw beleid van Elon Musk. Zo werden verificatievinkjes van gebruikers weggehaald, omdat er voortaan voor betaald moest worden. Maar later deelde Twitter diezelfde vinkjes weer uit aan beroemdheden.

Musk ontsloeg een groot deel van het personeel na zijn overname bij Twitter. Veel adverteerders vertrokken en het bedrijf kon een tijd de huur van het hoofdkantoor niet betalen. Musk stelt dat er inmiddels weer zwarte cijfers worden geboekt.

Twitter-oprichter Jack Dorsey was recent kritisch over de nieuwe eigenaar van Twitter. Ooit was Musk volgens hem 'de enige oplossing waar hij in vertrouwde', maar nu denkt hij dat de topman verkeerd heeft gehandeld.