Politiebonden: verplichte scan vingerafdruk bij voetbalstadion

Politiebonden: verplichte scan vingerafdruk bij voetbalstadion

23-05-2023 10:12 Laatste update: 16:54

Voetbalsupporters moeten alleen toegang krijgen tot het stadion nadat ze hun vingerafdruk hebben gescand. Dat moet voorkomen dat hooligans met een stadionverbod naar binnen komen. Dat vinden de politiebonden. Het ministerie van Justitie en de KNVB gaan kijken of dit voorstel haalbaar is.

De politiebonden NPB en ACP scharen zich achter een voorstel voor verplichte vingerafdrukscans bij de toegangspoorten in stadions. Bij aankoop van een kaartje voor een voetbalwedstrijd zou dan een vingerafdruk worden gekoppeld in een database. Mensen met een stadionverbod komen er niet meer in, omdat hun vingerafdruk staat gekoppeld met de politiedatabase.

"Gebruik de technologie die we hebben. Het is wellicht een kwestie van geld, maar dit moet gebeuren", zegt voorzitter van Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond in De Telegraaf. Volgens Struijs is het 'tijd voor actie' en moet er strenger gecontroleerd worden. "Dat kan alleen als je het persoonlijk maakt, ondanks de bezwaren op het gebied van privacy." 

Privacy is 'wel een ding'

Privacy noemt Wim Groeneweg, voorzitter van de politiebond ACP, in de krant 'wel een belangrijk ding'. "Maar als dit een begaanbare weg is moeten we dat wat mij betreft inslaan", aldus Groeneweg.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid kijkt naar het voorstel en heeft nog vragen over de privacy en het praktische gebruik. Het ministerie gaat erover in overleg met de KNVB.

Digitale meldplicht

De voetbalbond gaat het voorstel 'serieus bestuderen', maar ziet meer in een digitale meldplicht voor mensen met een stadionverbod. De meeste problemen in stadions werden volgens de KNVB de afgelopen tijd veroorzaakt door 'first offenders', waar de vingerscan niet tegen zou werken. 

De Autoriteit Persoonsgegevens wijst erop dat het gebruik van vingerafdrukken aan strenge regels is gebonden en dat er genoeg 'waarborgen' moeten zijn.

Luister ook onze podcast: