Bill Gates: 'Google wordt overbodig door AI-assistent'

ai assistent google overbodig bill gates
24 mei 2023 om 15:50
Laatste update: 24 mei 2023 om 17:09

Microsoft-medeoprichter Bill Gates denkt dat AI-assistenten de Google-zoekmachine en grote webwinkels zoals Amazon binnenkort overbodig kunnen gaan maken.

Na de snelle opmars van ChatGPT en Bing AI verwacht Bill Gates dat AI-assistenten het gedrag van internetters de komende jaren grondig zullen veranderen. Het techbedrijf dat de beste persoonlijke AI-assistent weet te maken heeft volgens de ex-Microsoft-topman goud in handen. "Want je gaat dan nooit meer naar een zoekmachine, en nooit meer naar bijvoorbeeld Amazon", zei Gates tijdens een AI-event van de zakenbank Goldman Sachs in San Francisco.

Volgens Gates zou een AI-assistent voor gebruikers 'dingen kunnen lezen waar ze zelf geen tijd voor hebben'. Hij ziet ook toepassingen in het onderwijs, waarbij AI-assistenten kinderen helpen om sneller te leren.

Strijd tussen Microsoft en Google

Microsoft en Google zijn verwikkeld in een felle concurrentiestrijd rond AI. Microsoft voegde eerder dit jaar een AI-chatbot toe aan zijn zoekmachine Bing en kwam met AI-functies in onder meer Office en Windows. Google kwam vervolgens met een eigen AI-chatbot, Bard, en test sinds kort in de zoekmachine ook een nieuw blok met door AI gegenereerde resultaten.

Gates denkt dat er een '50 procent kans' is dat een techreus de AI-strijd wint. "Ik zou teleurgesteld zijn als Microsoft niet zover zou komen."

Hij zegt ook onder de indruk te zijn van de vorderingen van de AI-startup Inflection, dat is opgericht door een ex-directeur van het AI-bedrijf DeepMind. Inflection ontwikkelt de AI-assistent Pi, die zijn gebruikers ook emotionele steun moet bieden.

Robots nemen banen over

Gates waarschuwde tijdens het event ook dat robots niet alleen de banen van kantoormedewerkers zullen overnemen, maar ook die van arbeiders. Bedrijven als Tesla en Boston Dynamics werken bijvoorbeeld aan mensachtige robots die repetitieve taken van fabrieksmedewerkers zouden kunnen overnemen.

Ex-Google-ceo Eric Schmidt waarschuwde vandaag in een toespraak op een congres dat AI een bedreiging voor de mensheid vormt. De technologie kan volgens hem 'heel veel mensen schade toebrengen of zelfs doden'.

Schmidt sluit zich met de uitspraken aan bij een groot aantal tech-experts dat de laatste tijd heeft gewaarschuwd voor de risico's van AI. Inmiddels denkt een meerderheid van de Amerikanen dat AI een 'gevaar voor de beschaving' vormt. 

Luister ook onze podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>