tesla autopilot full self driving elektrische auto rijhulp adas

Tesla wil Autopilot aan andere autofabrikanten verkopen

6 juni 2023 om 12:53

Tesla-baas Elon Musk zegt dat het bedrijf zijn rijhulpsystemen Autopilot en Full Self-Driving ook aan andere autofabrikanten wil licenseren. 

Tesla ging onlangs een samenwerking aan met Ford, waardoor mensen hun elektrische Ford in de VS en Canada straks kunnen opladen bij de Superchargers van Tesla. Ook gaat Ford vanaf 2025 de door Tesla ontwikkelde stekker gebruiken in auto's in Noord-Amerika. 

Tesla-ceo Elon Musk denkt dat er ook soortgelijke samenwerkingen met concurrenten mogelijk zijn rond de rijhulpsystemen van Tesla. Musk schrijft dat hij "graag Autopilot/FSD of andere Tesla-technologie in licentie geeft" aan andere fabrikanten. Hij reageerde daarmee op een uitspraak van de ceo van autoconcern General Motors, die toegaf dat Tesla vooroploopt met elektrische auto's.

In 2021 voerde Musk al gesprekken met autofabrikanten over het licenseren van Tesla's zelfrijdende technologie, maar dat leverde toen niets op. "Tesla streeft ernaar andere autobedrijven zo behulpzaam mogelijk te zijn", stelt Musk. Uiteraard zullen andere fabrikanten er flink voor moeten betalen. 

Concurrenten

Of er autofabrikanten interesse hebben, is nog maar de vraag. General Motors ontwikkelt zelf ook een nieuw geavanceerd rij-assistentiesysteem, genaamd Ultra Cruise. Daarnaast werkt GM's dochterbedrijf Cruise aan volledig zelfrijdende auto's.

Ook andere concurrenten, zoals Stellantis en Volkswagen, werken al langer aan eigen software voor toekomstige zelfrijdende functies.  

Zorgen over Autopilot

Bovendien liggen de Tesla-systemen Autopilot en Full Self-Driving al jaren onder vuur vanwege zorgen over de verkeersveiligheid. De Amerikaanse toezichthouder NHTSA is sinds 2021 bezig met een groot onderzoek naar de problemen met Autopilot. Aanleiding was een serie ongelukken waarbij Tesla's die op de Autopilot reden tegen geparkeerde voertuigen van hulpdiensten waren gebotst.

De Amerikaanse transportminister Pete Buttigieg zei recent nog dat er 'reële zorgen' zijn, niet alleen over de technologie van de Tesla-rijhulpsystemen maar ook over 'de interactie tussen Autopilot en de bestuurder'.

Kijk ook: