Nederlandse IT’er veroordeeld tot 2,5 jaar celstraf voor rol bij MegaUpload

Nederlandse IT’er veroordeeld tot 2,5 jaar celstraf voor rol bij MegaUpload

15-06-2023 11:45 Laatste update: 11:48

De Nederlandse IT'er Bram van der Kolk is donderdag in Nieuw-Zeeland veroordeeld tot een celstraf van 2,5 jaar in de slepende zaak over de omstreden internetdienst MegaUpload, waarvoor hij jarenlang werkte.  

De veroordeling van Van der Kolk en zijn collega Mathias Ortmann door een Nieuw-Zeelandse rechtbank volgt na een elf jaar durende juridische strijd over een mogelijke uitlevering aan de VS van de mannen die meewerkten aan Megaupload. Van der Kolk en Ortmann troffen vorig jaar een schikking met de justitie in de VS en Nieuw-Zeeland over, waarmee ze bekenden deel uit te maken van een criminele groepering. Met die schikking voorkwamen ze uitgeleverd te worden. Voormalig Megaupload-baas Kim Dotcom weigert te schikken en zet de strijd voort.

Van der Kolk hielp als IT'er mee bij het runnen van de populaire bestandendeeldienst MegaUpload. Hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar en 6 maanden. Collega Ortmann kreeg een maand langer celstraf. Volgens de rechter waren niet alleen grote film- en muziekbedrijven slachtoffer van de praktijken van Megaupload, maar ook kleinere software-ontwikkelaars.

Volgens rechtbankdocumenten wisten Van der Kolk en Ortmann dat de Mega-bedrijven van Dotcom miljoenen verdienden doordat gebruikers populaire films, muziek en software konden uitwisselen. Ze deden volgens de aanklagers te weinig om bestanden met auteursrechtelijk materiaal van de servers te weren. De Nieuw-Zeelandse justitie zou binnenkort 16 jaar celstraf willen eisen voor Dotcom.

MegaUpload begon in 2005 en hield in 2012 op te bestaan. De Amerikaanse justitie schat de totale schade die auteursrechthouders in die zeven jaar hebben geleden op 800 miljoen dollar. 

Kim Dotcom geeft niet op

Dotcom blijft zich verzetten tegen de Amerikaanse aanklachten en de dreiging van een uitlevering. Hij verwacht dat zijn ex-collega's tegen hem gaan getuigen als onderdeel van de deal die ze sloten. Amerikaanse aanklagers probeerden de mannen achter MegaUpload sinds 2012 uitgeleverd te krijgen. De vierde medewerker, Finn Batato, overleed vorig jaar aan kanker.

Dotcom reageerde vandaag op het vonnis van zijn twee oud-collega’s in een reeks tweets. Volgens zijn advocaten komen de twee mannen door hun schikking in aanmerking voor een voorwaardelijke vrijlating na tien maanden. "De Amerikaanse regering noemde deze zaak 'de grootste auteursrechtzaak in de geschiedenis'. Maar mijn medeverdachten zijn niet veroordeeld voor auteursrechtmisdrijven maar voor 'fraude'. Volgens de Nieuw-Zeelandse wet heeft de Amerikaanse overheid geen kans om een strafrechtelijke auteursrechtzaak te winnen."

Dotcom zegt te begrijpen waarom zijn voormalige zakenpartners een deal met de Amerikaanse justitie sloten. "Niet omdat ze werkelijk geloven dat ze crimineel zijn - dat zijn ze niet. Maar ze waren het vechten beu en gaven het op in ruil voor 98,5 procent korting op de 185 jaar waarvan we werden beschuldigd. Ik neem het ze niet kwalijk. Ze zijn door een hel gegaan. Deze enorme korting toont de wanhoop van de Amerikaanse Justitie en de zwakte van hun zaak."

Luister ook onze podcast: