T-Mobile gaat ook internet en tv via glasvezel van Glaspoort aanbieden

glasvezel internet t-mobile glaspoort kpn delta
15 juni 2023 om 13:32

T-Mobile gaat zijn internet- en tv-diensten ook via glasvezel aanbieden via het netwerk van Glaspoort, het samenwerkingsverband van KPN en pensioenuitvoerder APG

T-Mobile gaat 'op korte termijn' zijn internet- en tv-diensten leveren via de ruim 300.000 huishoudens en bedrijven die een glasvezel-aansluiting van Glaspoort hebben. Dat hebben beide bedrijven vandaag bekendgemaakt. T-Mobile levert momenteel zijn diensten aan 5,7 miljoen huishoudens en bedrijven. "Op langere termijn zullen de internet- en tv-diensten via glasvezel voor nagenoeg alle Nederlandse huishoudens en bedrijven beschikbaar komen", denkt het bedrijf.

Glaspoort is een joint-venture van KPN en APG en richt zich bij de aanleg van glasvezel op kleinere gemeenten en bedrijventerreinen. Op termijn moet het glasvezelnetwerk van het bedrijf 1,2 miljoen aansluitingen tellen. Sinds 2021 staat het netwerk van Glaspoort ook open voor andere providers. 

T-Mobile ging vorige maand ook al een samenwerking aan met een andere glasvezelaanbieder: Delta. De twee bedrijven gaan diensten via elkaars netwerken leveren. T-Mobile levert internet via Delta's glasvezelnetwerk en Delta biedt 5G met onbeperkte data aan via het mobiele netwerk van T-Mobile. 

Aanleg glasvezel gaat hard

De aanleg van glasvezel is de laatste jaren steeds sneller gegaan in Nederland. Vorig jaar kwamen er 1,2 miljoen aansluitingen bij. Er ligt nu volgens toezichthouder ACM bij 5,69 miljoen huishoudens een glasvezelkabel in de straat tot aan de woning of tot aan de meterkast. Daarvan hebben er 3,43 miljoen ook een internetabonnement via glasvezel.

Begin dit jaar hadden voor het eerst meer Nederlanders een abonnement op internet, tv of telefonie via glasvezel dan via koperverbindingen.

Luister ook onze podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>