'Voortvluchtige Megaupload-ontwerper na elf jaar gearresteerd'
De voortvluchtige ontwerper van de piraterijdienst Megaupload zou na elf jaar zijn gearresteerd in Tsjechië.
Dat meldt Torrent Freak op basis van informatie die is gepubliceerd door de Tsjechische politie. Megaupload-ontwerper Julius Bencko wordt in de documentatie niet bij naam genoemd, maar de beschrijving van de zaak zou alleen bij de ontwerper passen.
Bencko maakte onder andere het logo van Megaupload, een site waarop iedereen vrijblijvend bestanden kon uploaden. Daarnaast hielp hij om de huisstijl van de website op alle pagina's te onderhouden. Hij zou 2,5 procent van de aandelen van het bedrijf in handen hebben gehad en in 2010 een miljoen dollar aan de site hebben verdiend.
Megaupload werd veelvuldig gebrijkt om auteursrechtelijk materiaal online te delen. De site werd in 2012 offline gehaald, waarna oprichter Kim Dotcom zich vanuit Nieuw-Zeeland verzette tegen uitlevering aan de Verenigde Staten.
In 2012 niet gearresteerd
Bencko was bij een inval in 2012 niet bij zijn collega's in de buurt, waardoor hij niet werd gearresteerd. Zijn rol bij de site was ook relatief klein, maar Amerikaanse instanties waren wel nog naar hem op zoek.
Dat leidde tot zijn arrestatie in een hotel in Praag. Politie meldt dat ze daar een man hebben gearresteerd die in de Amerikaanse staat Virginia wordt gezocht voor afpersing, auteursrechtenschending en witwassen. Dat sluit aan op de zaak die daar tegen Bencko ligt.
Uitlevering aan Verenigde Staten
Agenten klopten op de deur van zijn hotelkamer. Nadat hij slaperig de deur opende werd hij gearresteerd. Verwacht wordt dat Bencko aan de Verenigde Staten wordt uitgeleverd. Over de uitlevering van Kim Dotcom is al elf jaar een juridische strijd gaande.
Celstraf voor Nederlandse IT'er
Vorige week werden twee IT-medewerkers van Megaupload, de Nederlander Bram van der Kolk en zijn collega Mathias Ortmann, in Nieuw-Zeeland veroordeeld tot een celstraf van 2,5 jaar. Van der Kolk en Ortmann troffen vorig jaar een schikking met de justitie in de VS en Nieuw-Zeeland over, waarmee ze bekenden deel uit te maken van een criminele groepering. Met die schikking voorkwamen ze uitgeleverd te worden.